Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Palący sorbet malinowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 868478" data-attributes="member: 10341"><p>Danie dla tych, którzy lubią potrawy pikantne, nawet desery. Ja uwielbiam czekoladę z chilli firmy Lindt i tę w płynie - <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27195" target="_blank">czekolada z chilli</a> - zamieszczoną pod podanym linkiem. Dlatego skusiłam się na ten sorbet, mimo że mam mały zamrażalnik i wstawienie pojemnika sprawiało mi trudność. Ale było warto. Określenie &quot;palący&quot; odnosi się do ostrości potrawy, a nie płonącego jej podania. Przepis z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3 szklanki malin</p><p>1/2 szklanki drobnego cukru</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>2 małe czerwone papryczki chilli</p><p>4 łyżki brązowego cukru</p><p>1 gałązka kolendry ( nie miałam, ale ponieważ to dekoracja, opuściłam)</p><p></p><p>Maliny miksujemy z drobnym cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2 - 2,5 godziny. Przez ten czas mieszamy zawartość co 15 - 20 minut. </p><p>Papryczki czyścimy z pestek i kroimy w cienkie talarki. Karmelizujemy je dodając brązowy cukier i kilka łyżek wody. Ja dałam jakieś 3 - 4 łyżki. Wodę najlepiej dodawać stopniowo, żeby karmel nie był zbyt twardy ani rozwodniony. Ma przyjemnie oblepiać talarki papryczek. </p><p>Gałki zamrożonego sorbetu podajemy z ciepłym, karmelizowanym chilli. Ozdabiamy listkami kolendry, której ja nie miałam, więc było bez dekoracji. Spróbujcie, warto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 868478, member: 10341"] Danie dla tych, którzy lubią potrawy pikantne, nawet desery. Ja uwielbiam czekoladę z chilli firmy Lindt i tę w płynie - [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27195"]czekolada z chilli[/URL] - zamieszczoną pod podanym linkiem. Dlatego skusiłam się na ten sorbet, mimo że mam mały zamrażalnik i wstawienie pojemnika sprawiało mi trudność. Ale było warto. Określenie "palący" odnosi się do ostrości potrawy, a nie płonącego jej podania. Przepis z miesięcznika "Kuchnia". [B]Składniki[/B] 3 szklanki malin 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 małe czerwone papryczki chilli 4 łyżki brązowego cukru 1 gałązka kolendry ( nie miałam, ale ponieważ to dekoracja, opuściłam) Maliny miksujemy z drobnym cukrem i sokiem z cytryny. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 2 - 2,5 godziny. Przez ten czas mieszamy zawartość co 15 - 20 minut. Papryczki czyścimy z pestek i kroimy w cienkie talarki. Karmelizujemy je dodając brązowy cukier i kilka łyżek wody. Ja dałam jakieś 3 - 4 łyżki. Wodę najlepiej dodawać stopniowo, żeby karmel nie był zbyt twardy ani rozwodniony. Ma przyjemnie oblepiać talarki papryczek. Gałki zamrożonego sorbetu podajemy z ciepłym, karmelizowanym chilli. Ozdabiamy listkami kolendry, której ja nie miałam, więc było bez dekoracji. Spróbujcie, warto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Palący sorbet malinowy
Top
Bottom