Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paluchy - buły drożdżowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 785227" data-attributes="member: 4258"><p>Tak sobie wczoraj kombinowałam co tu zrobic z resztek mięsa z rosołu i wykombinowałam takie oto paluchy nadziewane farszem mięsno-kapuscianym (z kiszonej kapusty)</p><p></p><p>[ATTACH=full]35852[/ATTACH]</p><p></p><p>Ciasto: (na 2 paluchy o długości 35-38 cm każdy)</p><p></p><p>* 250 gram mąki (brałam luksusową typ 550)</p><p>* 140 ml wody</p><p>* 15-20g drożdży świeżych</p><p>* 1 łyżka miodu</p><p>* 1/2 łyżeczki soli (z małym czubkiem)</p><p>* 1 łyżeczka majonezu ( też z czubkiem, tyle że dużym)</p><p>* 1,5 - łyżeczek oleju ( u mnie to był mały chlupek prosto z butelki)</p><p></p><p>* farsz: resztki wołowiny rosołowej i ugotowana z 3 grzybami i posiekana kiszona kapusta. Całośc wymieszana dokładnie i podgrzana na podsmażonej na delikatny, złoty kolor cebulce.</p><p></p><p>Ciepłą wodę wymieszac z miodem, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Zostawic do wyrośnięcia na kilka minut. W misce wymieszac resztę mąki z solą i dodac wyrośnięte drożdże. Zagnieśc ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. U mnie rosło w lodówce, przez całą noc i jeszcze dłużej, w przykrytej misce. Ciasto wyłożyc na blat i podzielic na 2 części. Rozwałkowac na wąski i długi (35-38cm) prostokąt. Nałożyc farsz (dobrze jak farsz jest ciepły, to ciasto migusiem rośnie), na całej długości i zwijac, zalepiając dośc mocno brzegi (u mnie było dużo farszu, więc tylko udało się założyc bok do boku i zlepic) . Końce zalepic. Odstawic do wyrośnięcia na kilka minut (ja nie miałam czasu i rosło dokładnie całe 5 minut) Paluchy posmarowac jajkiem i posypac np. sezamem lub czarnuszką.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( w trakcie podniosłam temperaturę do 200 stopni) około 20 minut.</p><p></p><p>Super smakują z barszczem czerwonym lub białym. </p><p></p><p>[ATTACH=full]35853[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 785227, member: 4258"] Tak sobie wczoraj kombinowałam co tu zrobic z resztek mięsa z rosołu i wykombinowałam takie oto paluchy nadziewane farszem mięsno-kapuscianym (z kiszonej kapusty) [ATTACH=full]35852[/ATTACH] Ciasto: (na 2 paluchy o długości 35-38 cm każdy) * 250 gram mąki (brałam luksusową typ 550) * 140 ml wody * 15-20g drożdży świeżych * 1 łyżka miodu * 1/2 łyżeczki soli (z małym czubkiem) * 1 łyżeczka majonezu ( też z czubkiem, tyle że dużym) * 1,5 - łyżeczek oleju ( u mnie to był mały chlupek prosto z butelki) * farsz: resztki wołowiny rosołowej i ugotowana z 3 grzybami i posiekana kiszona kapusta. Całośc wymieszana dokładnie i podgrzana na podsmażonej na delikatny, złoty kolor cebulce. Ciepłą wodę wymieszac z miodem, drożdżami i 2 łyżkami mąki. Zostawic do wyrośnięcia na kilka minut. W misce wymieszac resztę mąki z solą i dodac wyrośnięte drożdże. Zagnieśc ciasto. Odstawic do wyrośnięcia. U mnie rosło w lodówce, przez całą noc i jeszcze dłużej, w przykrytej misce. Ciasto wyłożyc na blat i podzielic na 2 części. Rozwałkowac na wąski i długi (35-38cm) prostokąt. Nałożyc farsz (dobrze jak farsz jest ciepły, to ciasto migusiem rośnie), na całej długości i zwijac, zalepiając dośc mocno brzegi (u mnie było dużo farszu, więc tylko udało się założyc bok do boku i zlepic) . Końce zalepic. Odstawic do wyrośnięcia na kilka minut (ja nie miałam czasu i rosło dokładnie całe 5 minut) Paluchy posmarowac jajkiem i posypac np. sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ( w trakcie podniosłam temperaturę do 200 stopni) około 20 minut. Super smakują z barszczem czerwonym lub białym. [ATTACH=full]35853[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Paluchy - buły drożdżowe*
Bottom