Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Paluchy pszenne na zakwasie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jaco" data-source="post: 1043168" data-attributes="member: 215"><p>Potrzebuję wsparcia. Czy ja dobrze rozumiem, że w tym przepisie jest prawie 300ml zakwasu? Zakwasu a nie zakwaszonego ciasta? Czyli jeśli chce zrobić te paluchy z połowy porcji to powinnam wziąć ok 100-150g zakwasu i do tego ok 250 g mąki? Wyrobić i zostawić na noc do rośnięcia? Kurcze, wszystko zrobilam zgodnie z powyższym, paluchy wyszły ale były:</p><p>a) przeraźliwie słone ale to nie problem, zmniejszę sobie ilość soli następnym razem</p><p>b) słoność trochę przeszkadzała w ocenie ale wydaje mi się, że ciasto po upieczeniu oprócz słoności było również straaasznie zakwaszone</p><p></p><p>stąd moje wątpliwości, bo nawet na blogu Mirabbelki jest informacja, że mąka pszenna potrzebuje mniejszego zakwaszenia niż żytnia. No to albo coś pomieszałam albo czegoś nie rozumiem...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jaco, post: 1043168, member: 215"] Potrzebuję wsparcia. Czy ja dobrze rozumiem, że w tym przepisie jest prawie 300ml zakwasu? Zakwasu a nie zakwaszonego ciasta? Czyli jeśli chce zrobić te paluchy z połowy porcji to powinnam wziąć ok 100-150g zakwasu i do tego ok 250 g mąki? Wyrobić i zostawić na noc do rośnięcia? Kurcze, wszystko zrobilam zgodnie z powyższym, paluchy wyszły ale były: a) przeraźliwie słone ale to nie problem, zmniejszę sobie ilość soli następnym razem b) słoność trochę przeszkadzała w ocenie ale wydaje mi się, że ciasto po upieczeniu oprócz słoności było również straaasznie zakwaszone stąd moje wątpliwości, bo nawet na blogu Mirabbelki jest informacja, że mąka pszenna potrzebuje mniejszego zakwaszenia niż żytnia. No to albo coś pomieszałam albo czegoś nie rozumiem... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Paluchy pszenne na zakwasie
Top
Bottom