Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Paluszki "gulab jamun"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hichotka" data-source="post: 104391" data-attributes="member: 298"><p>Paluszki "gulab jamun"</p><p></p><p>100 g mleka w proszku,</p><p>2 łyżeczki maki,</p><p>25 g mielonych orzeszków pistacjowych,</p><p>szczypta sody spożywczej,</p><p>4-5 łyżek mleka świeżego,</p><p>200 g oleju roslinnego,</p><p>500 g cukru,</p><p>2 ziarna zielonego kardamonu,</p><p>1 szkl wody,</p><p>1 łyżeczka wody różanej,</p><p>1 łyżeczka ziaren sezamu.</p><p></p><p>1. Wymieszać mleko w proszku, makę i sodę. Dodać świeże mleko i mielone orzeszki, wyrobić na jednolita masę.</p><p>2. Z otrzymanej masy uformować paluszki dlugosci 5 cm i grubosci 1 cm. Masy powinno starczyc na ok. 24 szt.</p><p>3. Przygotować syrop z cukru i wody, dodać kardamon. Podgrzewać i trzymać na</p><p>małym ogniu, dolać 1 łyżeczkę wody różanej.</p><p>4. W dużym rondlu rozgrzać silnie olej, następnie zmniejszyć ogień. Włożyć do</p><p>oleju tyle paluszkow, aby swobodnie zmieściły się w rondlu. Smażyć na zloty</p><p>kolor. W trakcie smażenia paluszki dwukrotnie zwieksza swa objetość !!!.</p><p>5. Usmażone paluszki odsączyć z oleju i przełożyć do syropu. Trzymać na ogniu</p><p>5 min., odsączyć z syropu i posypać ziarnami sezamu.</p><p>6. Podawac na goraco lub schlodzone.</p><p></p><p>Źródło: Kuchnia indyjska</p><p></p><p></p><p>PYSIA!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hichotka, post: 104391, member: 298"] Paluszki "gulab jamun" 100 g mleka w proszku, 2 łyżeczki maki, 25 g mielonych orzeszków pistacjowych, szczypta sody spożywczej, 4-5 łyżek mleka świeżego, 200 g oleju roslinnego, 500 g cukru, 2 ziarna zielonego kardamonu, 1 szkl wody, 1 łyżeczka wody różanej, 1 łyżeczka ziaren sezamu. 1. Wymieszać mleko w proszku, makę i sodę. Dodać świeże mleko i mielone orzeszki, wyrobić na jednolita masę. 2. Z otrzymanej masy uformować paluszki dlugosci 5 cm i grubosci 1 cm. Masy powinno starczyc na ok. 24 szt. 3. Przygotować syrop z cukru i wody, dodać kardamon. Podgrzewać i trzymać na małym ogniu, dolać 1 łyżeczkę wody różanej. 4. W dużym rondlu rozgrzać silnie olej, następnie zmniejszyć ogień. Włożyć do oleju tyle paluszkow, aby swobodnie zmieściły się w rondlu. Smażyć na zloty kolor. W trakcie smażenia paluszki dwukrotnie zwieksza swa objetość !!!. 5. Usmażone paluszki odsączyć z oleju i przełożyć do syropu. Trzymać na ogniu 5 min., odsączyć z syropu i posypać ziarnami sezamu. 6. Podawac na goraco lub schlodzone. Źródło: Kuchnia indyjska PYSIA!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Paluszki "gulab jamun"
Top
Bottom