- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
[SIZE=24pt]Paluszki serowe z kminkiem[/SIZE]
6 prostokątnych kawałków zamrożonego ciasta francuskiego
300 g startego żółtego sera , możliwie ostrego
4 żółtka
kminek,sól,pieprz
1.Ciasto trzeba rozmrozić i rozwałkować ( jeśli pierwotnie był wymiar 15x20 to szerokość czyli 20 cm zostawiamy w spokoju a rozwałkujemy wysokość czyli 15 cm do 30 cm)
2.Płat ciasta smarujemy dokładnie żółtkiem rozmieszanym z kilkoma kropelkami wody. Posypujemy do połowy startym serem, pieprzymy i wszystko to przykrywamy drugą połową ciasta. Ugniatamy to wszystko wałkiem .
Kroimy na plastry o szerokości ok 1,5 cm. i skręcamy w spiralkę. Jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą)
3.Pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu powinny mieć złocisty kolor.
Ps. Jeśli w trakcie pieczenia paluszki nam się posklejały to rozłanczamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika
6 prostokątnych kawałków zamrożonego ciasta francuskiego
300 g startego żółtego sera , możliwie ostrego
4 żółtka
kminek,sól,pieprz
1.Ciasto trzeba rozmrozić i rozwałkować ( jeśli pierwotnie był wymiar 15x20 to szerokość czyli 20 cm zostawiamy w spokoju a rozwałkujemy wysokość czyli 15 cm do 30 cm)
2.Płat ciasta smarujemy dokładnie żółtkiem rozmieszanym z kilkoma kropelkami wody. Posypujemy do połowy startym serem, pieprzymy i wszystko to przykrywamy drugą połową ciasta. Ugniatamy to wszystko wałkiem .
Kroimy na plastry o szerokości ok 1,5 cm. i skręcamy w spiralkę. Jeszcze raz smarujemy żółtkiem, posypujemy kminkiem i solą (najlepiej gruboziarnistą)
3.Pieczemy w temp 220 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu powinny mieć złocisty kolor.

Ps. Jeśli w trakcie pieczenia paluszki nam się posklejały to rozłanczamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: