Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panbrioche (Linn)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1119" data-attributes="member: 36"><p><em>Linn</em> </p><p>Wczoraj zrobilam Panbrioche / jest to rodzaj ciasta drozdzowego. Bardzo spodobala mi sie moja forma do panettone, wiec maszyny uzylam tylko do wyrobienia ciasta. </p><p></p><p><strong>Panbrioche </strong></p><p>500 g maki / ja uzylam tylko manitoby, ale mozna wziac polowe typu "0" / </p><p>180 ml mleka czesciowo odtluszczonego / 1,6 mg tluszczu na 100 ml / </p><p>125 g mieciutkiego masla </p><p>100 g cukru / osoba, ktora wczesniej testowala ten przepis robila takze z cukrem z trzciny cukrowej / </p><p>szczypta soli </p><p>12,5 g swiezych drozdzy / zdziwilo mnie, gdyz na 500 g powinno byc 25 g - jeszcze jeden z mitow drozdzowych / </p><p>2 jajka </p><p>1/2 aromatu cytrynowego </p><p></p><p>Pieczenie w maszynie: program Basic / 3 godziny /, skorka Light / jasna /. </p><p></p><p>Ciasto po przelozeniu do formy typu panettone wstawilam do cieplego piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50° i wylaczonego /. </p><p>Z uwagi na wysokosc ciasta / poprzednio musialam przykrywac folia / forme ustawilam na 2 "pietrze", nie na trzecim srodkowym. </p><p>Po mn. wiecej pol godzinie wlaczylam temperature 170° / wyczytalam, ze roznica miedzy pietrami wynosi 10° /. </p><p>Ciasto pieklo sie 60 minut. W sumie wyroslo na 14 cm / ze 2 cm ponad forme /. Po sprawdzeniu patyczkiem od razu wyjelam forme, a potem ciasto z formy / ustawiajac na podstawce do studzenia ciast, takiej podobnej do grilla /. </p><p>Ciasto nie opadlo ani milimetra!!! Po przekrojeniu okazalo sie wspaniale wyrosniete, pelne rownomiernie rozlozonych otworkow. </p><p>Dodam jeszcze, ze drozdze swieze przechowuje w zamrazalniku / aby nie wyrzucac /. Tez podobno nie nalezy tego robic. Kolejny drozdzowy mit obalony. </p><p>Opisuje tak dokladnie, gdyz osobom, ktore zaczynaja lub maja zamiar kupic maszyne, doswiadczenia innych bardzo sie przydaja.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1119, member: 36"] [I]Linn[/I] Wczoraj zrobilam Panbrioche / jest to rodzaj ciasta drozdzowego. Bardzo spodobala mi sie moja forma do panettone, wiec maszyny uzylam tylko do wyrobienia ciasta. [B]Panbrioche [/B] 500 g maki / ja uzylam tylko manitoby, ale mozna wziac polowe typu "0" / 180 ml mleka czesciowo odtluszczonego / 1,6 mg tluszczu na 100 ml / 125 g mieciutkiego masla 100 g cukru / osoba, ktora wczesniej testowala ten przepis robila takze z cukrem z trzciny cukrowej / szczypta soli 12,5 g swiezych drozdzy / zdziwilo mnie, gdyz na 500 g powinno byc 25 g - jeszcze jeden z mitow drozdzowych / 2 jajka 1/2 aromatu cytrynowego Pieczenie w maszynie: program Basic / 3 godziny /, skorka Light / jasna /. Ciasto po przelozeniu do formy typu panettone wstawilam do cieplego piekarnika / uprzednio nagrzanego do 50° i wylaczonego /. Z uwagi na wysokosc ciasta / poprzednio musialam przykrywac folia / forme ustawilam na 2 "pietrze", nie na trzecim srodkowym. Po mn. wiecej pol godzinie wlaczylam temperature 170° / wyczytalam, ze roznica miedzy pietrami wynosi 10° /. Ciasto pieklo sie 60 minut. W sumie wyroslo na 14 cm / ze 2 cm ponad forme /. Po sprawdzeniu patyczkiem od razu wyjelam forme, a potem ciasto z formy / ustawiajac na podstawce do studzenia ciast, takiej podobnej do grilla /. Ciasto nie opadlo ani milimetra!!! Po przekrojeniu okazalo sie wspaniale wyrosniete, pelne rownomiernie rozlozonych otworkow. Dodam jeszcze, ze drozdze swieze przechowuje w zamrazalniku / aby nie wyrzucac /. Tez podobno nie nalezy tego robic. Kolejny drozdzowy mit obalony. Opisuje tak dokladnie, gdyz osobom, ktore zaczynaja lub maja zamiar kupic maszyne, doswiadczenia innych bardzo sie przydaja. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panbrioche (Linn)
Bottom