Pancakes dyniowo-jabłkowe z cynamonem

Pysia

Member
Sie 11, 2005
962
0
0
Lubię pancakes , więc pomyślałam czemu nie dyniowe? Wyszukałam taki przepis. Bardzo przypadł mi do gustu - aromatyczne w smaku, miękkie i wilgotne. Jabłka i przyprawy podkreśląją smak dyni, dzięki temu placki nie są mdłe.
Przepis podpatrzony http://www.vegalicious.org/2007/10/07/pump...on-cider-syrup/

1 szklanka purre z dyni
1 jabłko drobno pokrojone
1 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 szklanka mleka sojowego waniliowego
2 łyżki syropu z agawy lub miodu , syropu klonowego

Wymieszać suche składniki , dodać mleko wymieszane z purre z dyni oraz syropem lub miodem , wlać do suchych, dodać jabłka.
Smażyć pancakes na lekko natłuszczonej patelni.
Ja podawałam polane syropem klonowym.
 

Załączniki

  • placki.JPG
    placki.JPG
    74.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,355
3,617
113
Kolejny rewelacyjny przepis wykorzystujący puree z dyni.
icon_smile.gif

Koniecznie do jak najszybszego przetestowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Robilam juz dwukrotnie, sa rzeczywiscie bardzo miekkie, wilgotne i aromatyczne. Smazylam na patelni teflonowej bez tluszczu, i wyszly OK. Nie widzialam tutaj syropu klonowego, wiec posypalam je lekko cukrem - synkowi smakowaly.