- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
Przepis dostalam od kolezanki Anny z Katalonii. W zeszlym roku robilam wielki asortyman roznych ciasteczek na swieta i wlasnie panellets znikly jako pierwsze.
Tradycyjnie w Katalonii panellets robi sie na Wszystkich swietych.
Masa:
- pol kilo mielonych migdalow
- 300 g cukru
- 200 g ziemniakow - ugotowac w skorupkach, obrac, przerobic na puree
- 1 zoltko
Na wierzch:
- 1 bialko do smarowania
Ze skladnikow na mase zrobic ciasto. Nie dodawac wody. Formowac male kulki, smarowac bialkiem i wkladac do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, a nastepnie zostawic pod grillem jeszcze na 5 minut az powierzchnia robi sie ladnie zoltawa.
Kulki beda wydawaly sie nie wystarczajaco pieczone i zbyt miekkie, ale takie wlasnie powinne byc. Zostawic na noc - w tym czasie troche twardnieja.
Zdjecie z netu:
Jak widac na zdjeciu panellets przed podaniem mozna otaczac w posiekanich migdalach i podobnym, ale i bez tego sa bardzo dobre.
Tradycyjnie w Katalonii panellets robi sie na Wszystkich swietych.
Masa:
- pol kilo mielonych migdalow
- 300 g cukru
- 200 g ziemniakow - ugotowac w skorupkach, obrac, przerobic na puree
- 1 zoltko
Na wierzch:
- 1 bialko do smarowania
Ze skladnikow na mase zrobic ciasto. Nie dodawac wody. Formowac male kulki, smarowac bialkiem i wkladac do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut, a nastepnie zostawic pod grillem jeszcze na 5 minut az powierzchnia robi sie ladnie zoltawa.
Kulki beda wydawaly sie nie wystarczajaco pieczone i zbyt miekkie, ale takie wlasnie powinne byc. Zostawic na noc - w tym czasie troche twardnieja.
Zdjecie z netu:

Jak widac na zdjeciu panellets przed podaniem mozna otaczac w posiekanich migdalach i podobnym, ale i bez tego sa bardzo dobre.