Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panettone z maszyny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 26833" data-attributes="member: 52"><p><strong>Panettone z maszyny </strong></p><p></p><p>Jest to tradycyjne wloskie ciasto, pieczone w okresie Bozego Narodzenia i Nowego Roku /. </p><p></p><p>Panettone z maszyny / wg Amadeusa, Florencja / </p><p>180 ml mleka pelnego</p><p>130 g cukru</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>130 g stopionego masla </p><p>2 zoltka </p><p>1 jajko </p><p>skorka starta z 1 cytryny</p><p>skorka starta z 1 pomaranczy </p><p>2 torebki wanilliny / lacznie 1 g; mozna zastapic cukrem waniliowym /</p><p>50 g po siekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej / skorki cydratu / </p><p>50 g rodzynkow / 100 g w przypadku braku skorki pomaranczowej /</p><p>szczypta szafranu w proszku </p><p>400 g maki wysokoglutenowej typu manitoba / mozna uzyc pszennej z dodatkiem glutenu /, ogrzanej i przesianej razem z wanilina </p><p>8 g suchych drozdzy / UWAGA: przepis oryginalny zawiera 2 torebki, czyli 16 g; nastepnym razem dam wiecej, ale raczej tylko 12 g – ciasto i tak wychylilo sie z wiaderko /</p><p>- maslo podgrzewa sie w rondelku razem z mlekiem</p><p>- sol dodalam przed drugim wyrabianiem, ale po prostu o niej zapomnialam</p><p>- zoltka i jajko nalezy przed wlaniem do maszyny rozbic widelcem </p><p>- tym razem nie dodalam ani startych skorek, ani rodzynkow, ani skorki pomaranczowej: kazdego z innego powodu / w wersji swiatecznej na pewno dodam /</p><p>- szafranu nie dodalam, ale / moim zadaniem / nie jest potrzebny: ciasto mialo, za zasluga zoltek i jajka , bardzo ladny kolor</p><p>- ciasto mozna takze zrobic ze zwyklej maki pszennej, ale najlepszy efekt zapewnia jednak maka wysokoglutenowa</p><p>- rodzynki i skorke trzeba wrzucic podczas wyrabiania w programie Rapid: nie zostana za bardzo rozdrobnione </p><p></p><p>Ciasto zostalo zrobione w maszynie Pincess 1936, ale wg nastepujacego postepowania:</p><p>- 7 minut w programie Dough / wyrabianie ciasta /</p><p>- 1 godzina wyrastania / po uprzednim wylaczeniu maszyny; mozna zrobic to przyciskiem ON/OFF, ale w przypadku Princess trzeba jednak wyjac sznur z kontaktu /</p><p>- 7 minut w programie Dough / trzeba wlaczyc maszyne i znowu rozpoczac program /</p><p>- 1 godzina wyrastania </p><p>- 7 minut w programie Dough</p><p>- 1 godzina wyrastania </p><p>- caly program Rapid / 14 minut wyrabiania, 41 minut wyrastania, 55 minut pieczenia /</p><p></p><p>Przed wyjeciem ciasta dobrze jest pokrecic bardzo delikatnie &#8220;motylkiem&#8221; znajdujacym sie pod wiaderkiem. Mieszadlo zostanie w maszynie i jego usuwanie nie zniszczy "panettone".</p><p>Jesli ktos ma maszyne, na ktorej mozna zaprogramowac caly przebieg mieszania, wyrastania i pieczenia, wszystko bedzie duzo prostsze. Mozna jednak zrobic manualnie, ale trzeba pamietac o sekwencji wymaganych czasow.</p><p></p><p>Ciasto udalo sie, czym bardzo mnie zdziwilo. Duzo zalezy od samej maszyny i nie wszystkim sie to w zeszlym roku udalo.</p><p></p><p>Przepis przewiduje jeszcze wlozenie cieplego "panettone" do duzej torebki plastikowej i wsypanie do niej cukru pudru. Trzeba nia potrzasna tak, aby puder oblepil ciasto zamieniajac sie w cos w rodzaju cieniutkiej&#8221;koszulki&#8221; / panettone kupiony w sklepie ma w swoim opakowaniu mala torebke pudru /. Ja tego nie zrobilam, ale jak widac, &#8220;cielam&#8221; kalorie, gdzie sie dalo.</p><p>Jeszcze jedno: ciasta typu "panettone" i "pandoro" / mam tez przepis na pandoro / przed pokrojeniem powinny byc leciutko podgrzane. Zawarte w nich maslo zmienia postac na plynna, co wplywa pozytywnie na smak i konsystencje ciasta.</p><p></p><p>"Panettone" mozna kroic w plastry, podawac ze slodkimi sosami, mozna zrobic mu &#8222;zastrzyki&#8220; z kremu, mozna oblac czekolada itp. Mozna takze sciac &#8222;kapelusz&#8220;, wyzlobic srodek, zrobic mase z ricotty, cukru itp. podobna do sernikowej /, nafaszerowac i przykryc &#8222;kapeluszem&#8220; z gornej czesci ciasta. </p><p></p><p>Mam tez zamiar upiec "panettone" metoda maszynowo-piekarnikowa, ale to juz kiedy indziej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 26833, member: 52"] [B]Panettone z maszyny [/B] Jest to tradycyjne wloskie ciasto, pieczone w okresie Bozego Narodzenia i Nowego Roku /. Panettone z maszyny / wg Amadeusa, Florencja / 180 ml mleka pelnego 130 g cukru 1 lyzeczka soli 130 g stopionego masla 2 zoltka 1 jajko skorka starta z 1 cytryny skorka starta z 1 pomaranczy 2 torebki wanilliny / lacznie 1 g; mozna zastapic cukrem waniliowym / 50 g po siekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej / skorki cydratu / 50 g rodzynkow / 100 g w przypadku braku skorki pomaranczowej / szczypta szafranu w proszku 400 g maki wysokoglutenowej typu manitoba / mozna uzyc pszennej z dodatkiem glutenu /, ogrzanej i przesianej razem z wanilina 8 g suchych drozdzy / UWAGA: przepis oryginalny zawiera 2 torebki, czyli 16 g; nastepnym razem dam wiecej, ale raczej tylko 12 g – ciasto i tak wychylilo sie z wiaderko / - maslo podgrzewa sie w rondelku razem z mlekiem - sol dodalam przed drugim wyrabianiem, ale po prostu o niej zapomnialam - zoltka i jajko nalezy przed wlaniem do maszyny rozbic widelcem - tym razem nie dodalam ani startych skorek, ani rodzynkow, ani skorki pomaranczowej: kazdego z innego powodu / w wersji swiatecznej na pewno dodam / - szafranu nie dodalam, ale / moim zadaniem / nie jest potrzebny: ciasto mialo, za zasluga zoltek i jajka , bardzo ladny kolor - ciasto mozna takze zrobic ze zwyklej maki pszennej, ale najlepszy efekt zapewnia jednak maka wysokoglutenowa - rodzynki i skorke trzeba wrzucic podczas wyrabiania w programie Rapid: nie zostana za bardzo rozdrobnione Ciasto zostalo zrobione w maszynie Pincess 1936, ale wg nastepujacego postepowania: - 7 minut w programie Dough / wyrabianie ciasta / - 1 godzina wyrastania / po uprzednim wylaczeniu maszyny; mozna zrobic to przyciskiem ON/OFF, ale w przypadku Princess trzeba jednak wyjac sznur z kontaktu / - 7 minut w programie Dough / trzeba wlaczyc maszyne i znowu rozpoczac program / - 1 godzina wyrastania - 7 minut w programie Dough - 1 godzina wyrastania - caly program Rapid / 14 minut wyrabiania, 41 minut wyrastania, 55 minut pieczenia / Przed wyjeciem ciasta dobrze jest pokrecic bardzo delikatnie “motylkiem” znajdujacym sie pod wiaderkiem. Mieszadlo zostanie w maszynie i jego usuwanie nie zniszczy "panettone". Jesli ktos ma maszyne, na ktorej mozna zaprogramowac caly przebieg mieszania, wyrastania i pieczenia, wszystko bedzie duzo prostsze. Mozna jednak zrobic manualnie, ale trzeba pamietac o sekwencji wymaganych czasow. Ciasto udalo sie, czym bardzo mnie zdziwilo. Duzo zalezy od samej maszyny i nie wszystkim sie to w zeszlym roku udalo. Przepis przewiduje jeszcze wlozenie cieplego "panettone" do duzej torebki plastikowej i wsypanie do niej cukru pudru. Trzeba nia potrzasna tak, aby puder oblepil ciasto zamieniajac sie w cos w rodzaju cieniutkiej”koszulki” / panettone kupiony w sklepie ma w swoim opakowaniu mala torebke pudru /. Ja tego nie zrobilam, ale jak widac, “cielam” kalorie, gdzie sie dalo. Jeszcze jedno: ciasta typu "panettone" i "pandoro" / mam tez przepis na pandoro / przed pokrojeniem powinny byc leciutko podgrzane. Zawarte w nich maslo zmienia postac na plynna, co wplywa pozytywnie na smak i konsystencje ciasta. "Panettone" mozna kroic w plastry, podawac ze slodkimi sosami, mozna zrobic mu „zastrzyki“ z kremu, mozna oblac czekolada itp. Mozna takze sciac „kapelusz“, wyzlobic srodek, zrobic mase z ricotty, cukru itp. podobna do sernikowej /, nafaszerowac i przykryc „kapeluszem“ z gornej czesci ciasta. Mam tez zamiar upiec "panettone" metoda maszynowo-piekarnikowa, ale to juz kiedy indziej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panettone z maszyny
Top
Bottom