Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panforte ze Sieny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 26474" data-attributes="member: 52"><p>Sama jeszcze nie pieklam, ale przetlumaczylam na zyczenie, wiec wkleje i tutaj</p><p></p><p><strong>Panforte ze Sieny</strong> </p><p>/ za strona www.coquinaria.it, autorka przepisu Elisabetta </p><p>Cuomo /</p><p></p><p>250 g obranych i uprazonych migdalow</p><p>70 g di drobno posiekanych orzechow laskowych</p><p>50 g drobno posiekanych wloskich orzechow</p><p>150 g cukru</p><p>60 g miodu</p><p>130 g maki</p><p>30 g kakao</p><p>50 g cytronu / cydratu / kandyzowanego pokrojonego w drobna kostke</p><p>80 g skorki pomaranczowej kandyzowanej pokrojonej w kostke</p><p>100 g kandyzowanego melona pokrojonego w kostke</p><p>1 lyzeczka cynamonu</p><p>1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku</p><p>1/4 mielonego pieprzu</p><p>1 szczypta mielonej / tartej / galki muszkatolowej</p><p>1/2 lyzeczki kolendry w proszku</p><p>1/2 lyzeczki cynamonu / do cukru, ktorym posypuje sie panforte /</p><p>cukier i cukier puder do posypania</p><p>okragla blacha o srednicy 28-30 cm / wylozona oplatkiem /</p><p>obrecz / podobna do tych z tortownic otwieranych / o srednicy regulowanej, </p><p>wylozona oplatkiem </p><p>- make przesiac, wymieszac z przyprawami, dodac kakao, orzechy i migdaly, </p><p>wymieszac</p><p>- cukier i miod, w rondlu o grubym dnie, postawic na wolnym ogniu, mieszac az </p><p>do uzyskania tzw. malej kuli / chodzi o to, ze cukier nie moze sie </p><p>skarmelizowac, a uzyskac konsystencje pasty /</p><p>- dodac mieszanine maki i przypraw, owoce kandyzowane i filizanke wody</p><p>- mieszac energicznie az do polaczenia sie wszystkich skladnikow</p><p>- obrecz natluscic i obsypac maka , zapiac regulujac srednice do 27 cm, polozyc </p><p>ja na okraglej blasze wylozonej oplatkiem</p><p>- przelozyc do srodka uzyskana mase / powinna miec 2,5 cm wysokosci /, wierzch </p><p>posypac cukrem wymieszonym z 1/4 lyzeczki cynamonu</p><p>- piec w 160°C przez 30 minut</p><p>- ostudzic, zdjac obrecz tortownicy, posypac cukrem pudrem </p><p></p><p>Do pieczenia &#8220;panforte&#8221; uzywa sie okraglej blachy i regulowanej obreczy, ale </p><p>nie majac ich mozan uzyc tortownicy otwieranej. </p><p></p><p>Panforte wg tego przepisu byl robiony przez wielu tamtejszych forumowiczow / </p><p>nawet w duzych ilosiach /, wiec powinien byc godzien zaufania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 26474, member: 52"] Sama jeszcze nie pieklam, ale przetlumaczylam na zyczenie, wiec wkleje i tutaj [B]Panforte ze Sieny[/B] / za strona www.coquinaria.it, autorka przepisu Elisabetta Cuomo / 250 g obranych i uprazonych migdalow 70 g di drobno posiekanych orzechow laskowych 50 g drobno posiekanych wloskich orzechow 150 g cukru 60 g miodu 130 g maki 30 g kakao 50 g cytronu / cydratu / kandyzowanego pokrojonego w drobna kostke 80 g skorki pomaranczowej kandyzowanej pokrojonej w kostke 100 g kandyzowanego melona pokrojonego w kostke 1 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki gozdzikow w proszku 1/4 mielonego pieprzu 1 szczypta mielonej / tartej / galki muszkatolowej 1/2 lyzeczki kolendry w proszku 1/2 lyzeczki cynamonu / do cukru, ktorym posypuje sie panforte / cukier i cukier puder do posypania okragla blacha o srednicy 28-30 cm / wylozona oplatkiem / obrecz / podobna do tych z tortownic otwieranych / o srednicy regulowanej, wylozona oplatkiem - make przesiac, wymieszac z przyprawami, dodac kakao, orzechy i migdaly, wymieszac - cukier i miod, w rondlu o grubym dnie, postawic na wolnym ogniu, mieszac az do uzyskania tzw. malej kuli / chodzi o to, ze cukier nie moze sie skarmelizowac, a uzyskac konsystencje pasty / - dodac mieszanine maki i przypraw, owoce kandyzowane i filizanke wody - mieszac energicznie az do polaczenia sie wszystkich skladnikow - obrecz natluscic i obsypac maka , zapiac regulujac srednice do 27 cm, polozyc ja na okraglej blasze wylozonej oplatkiem - przelozyc do srodka uzyskana mase / powinna miec 2,5 cm wysokosci /, wierzch posypac cukrem wymieszonym z 1/4 lyzeczki cynamonu - piec w 160°C przez 30 minut - ostudzic, zdjac obrecz tortownicy, posypac cukrem pudrem Do pieczenia “panforte” uzywa sie okraglej blachy i regulowanej obreczy, ale nie majac ich mozan uzyc tortownicy otwieranej. Panforte wg tego przepisu byl robiony przez wielu tamtejszych forumowiczow / nawet w duzych ilosiach /, wiec powinien byc godzien zaufania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Panforte ze Sieny
Top
Bottom