- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
składniki
4 żółtka, 4 białka
3/4 szklanku cukru do ciasta
1/2 szklanki cukru do piany
4 łyżki cukru do budyniu
2-3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła śmietankowego
budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
powidła śliwkowe
orzechy włoskie
rodzynki
sposób przygotowania
Z żółtek, cukru, mąki z proszkiem i masła zagnieść lekkie ciasto.
Ubić pianę z białek z cukrem.
Ugotować budyń śmietankowy, przestudzić. Rozkręcić masło i dodawać po łyżce zimny budyń, aż do połączenia całości. Można dodać klilka kropel alkoholu dla złamania słodyczy budyniu.
Kruche ciasto podzielić na 2 części.
Blacha I - dół ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy _ rodzynki
Blacha II - góra ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy włoskie
Oba placki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy masą budyniową.
4 żółtka, 4 białka
3/4 szklanku cukru do ciasta
1/2 szklanki cukru do piany
4 łyżki cukru do budyniu
2-3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 kostki masła śmietankowego
budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
powidła śliwkowe
orzechy włoskie
rodzynki
sposób przygotowania
Z żółtek, cukru, mąki z proszkiem i masła zagnieść lekkie ciasto.
Ubić pianę z białek z cukrem.
Ugotować budyń śmietankowy, przestudzić. Rozkręcić masło i dodawać po łyżce zimny budyń, aż do połączenia całości. Można dodać klilka kropel alkoholu dla złamania słodyczy budyniu.
Kruche ciasto podzielić na 2 części.
Blacha I - dół ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy _ rodzynki
Blacha II - góra ciasta
- ciasto
- powidła śliwkowe
- piana z białek
- orzechy włoskie
Oba placki pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekładamy masą budyniową.

