- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Pyszna sałatka z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia włoska". Najlepsza z samodzielnie upieczoną ciabatą.
Składniki:
1 ciabata (250 g)
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
500 g podłużnych pomidorów
1 ogórek
1 awokado
1 żółta papryka
2 puszki białej fasoli
1/4 szklanki kaparów
1/2 szklanki świeżej bazylii
+ na pomidorowy winegret:
1/2 szklanki soku pomidorowego
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/3 szklanki oliwy
Paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę. Awokado oddzielamy od skórki, miąższ również kroimy w grubą kostkę. Bazylię siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki (u mnie półplasterki). Kapary płuczemy dokładnie. Białą fasolę odsączamy, dobrze płuczemy i odstawiamy do odcieknięcia.
Ciabatę kroimy w dość spore kawałki. Do miseczki dodajemy oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki ciabaty i dokładnie obtaczamy. Następnie wykładamy kawałki ciabaty na blachę piekarnika (ja dodatkowo popryskałam po wierzchu truflową oliwą) i opiekamy przez ok. 10 minut do zrumienienia.
Sok pomidorowy, ocet winny oraz oliwę wlewamy do słoika, zakręcamy go i trzęsąc słoikiem mieszamy składniki winegretu (ja mam specjalny shaker do dressingów z mieszadłem i w nim zrobiłam ten winegret).
Grzanki przekładamy z pozostałymi składnikami do dużej miski, zalewamy winegretem i bardzo delikatnie mieszamy.
Składniki:
1 ciabata (250 g)
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
500 g podłużnych pomidorów
1 ogórek
1 awokado
1 żółta papryka
2 puszki białej fasoli
1/4 szklanki kaparów
1/2 szklanki świeżej bazylii
+ na pomidorowy winegret:
1/2 szklanki soku pomidorowego
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/3 szklanki oliwy
Paprykę i pomidory kroimy w grubą kostkę. Awokado oddzielamy od skórki, miąższ również kroimy w grubą kostkę. Bazylię siekamy. Ogórka obieramy i kroimy w plasterki (u mnie półplasterki). Kapary płuczemy dokładnie. Białą fasolę odsączamy, dobrze płuczemy i odstawiamy do odcieknięcia.
Ciabatę kroimy w dość spore kawałki. Do miseczki dodajemy oliwę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wrzucamy kawałki ciabaty i dokładnie obtaczamy. Następnie wykładamy kawałki ciabaty na blachę piekarnika (ja dodatkowo popryskałam po wierzchu truflową oliwą) i opiekamy przez ok. 10 minut do zrumienienia.
Sok pomidorowy, ocet winny oraz oliwę wlewamy do słoika, zakręcamy go i trzęsąc słoikiem mieszamy składniki winegretu (ja mam specjalny shaker do dressingów z mieszadłem i w nim zrobiłam ten winegret).
Grzanki przekładamy z pozostałymi składnikami do dużej miski, zalewamy winegretem i bardzo delikatnie mieszamy.