Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Pappardelle z cukinią, sułtankami i orzeszkami piniowymi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1459011" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok". Przeszukałam forum i wydaje mi się, że nikt go przede mną nie wpisał. Warto zrobić, bo to pyszne połączenie smaków.</p><p></p><p>Na 4 porcje:</p><p></p><p>15 g masła</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>750 g cukinii</p><p>1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę</p><p>sól i pieprz</p><p>2-3 łyżki wina marsala</p><p>50 g sułtanek</p><p>25 g orzeszków piniowych</p><p>250 g pappardelle</p><p>2 łyżki świeżo startego parmezanu</p><p>mały pęczek posiekanej natki</p><p></p><p>Cukinię pokroić w bardzo cienki plasterki ( staram się żeby miały około 1 mm grubości). W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cukinię, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając. Cukinie są już gotowe gdy są już nieźle rozlazłe, ale nadal zachowują resztki kształtu i koloru.</p><p>W czasie. gdy cukinia się dusi, podgrzać wino, wrzucić do niego sułtanki i moczyć je przez 15 minut (lub dłużej). Razem z winem dodać je do gotowej cukinii, całość doprawić do smaku.</p><p>Orzeszki uprażyć na suchej patelni.</p><p>Makaron ugotować, połączyć z sosem cukiniowym, wymieszać, posypać orzeszkami, parmezanem i natką (część natki zostawić do dekoracji). Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze, posypać resztką natki.</p><p></p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Często używam porto zamiast marsali. Nie patrzę na rodzaj rodzynek, wrzucam co mam. Najczęściej robię jedną porcję, z jednej cukinii (takiej do 20 cm) i duszenie zajmuje mi mniej czasu. Orzeszki można sobie od biedy odpuścić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1459011, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok". Przeszukałam forum i wydaje mi się, że nikt go przede mną nie wpisał. Warto zrobić, bo to pyszne połączenie smaków. Na 4 porcje: 15 g masła 1 łyżka oliwy 750 g cukinii 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 2-3 łyżki wina marsala 50 g sułtanek 25 g orzeszków piniowych 250 g pappardelle 2 łyżki świeżo startego parmezanu mały pęczek posiekanej natki Cukinię pokroić w bardzo cienki plasterki ( staram się żeby miały około 1 mm grubości). W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą, wrzucić cukinię, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając. Cukinie są już gotowe gdy są już nieźle rozlazłe, ale nadal zachowują resztki kształtu i koloru. W czasie. gdy cukinia się dusi, podgrzać wino, wrzucić do niego sułtanki i moczyć je przez 15 minut (lub dłużej). Razem z winem dodać je do gotowej cukinii, całość doprawić do smaku. Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Makaron ugotować, połączyć z sosem cukiniowym, wymieszać, posypać orzeszkami, parmezanem i natką (część natki zostawić do dekoracji). Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze, posypać resztką natki. Moje uwagi: Często używam porto zamiast marsali. Nie patrzę na rodzaj rodzynek, wrzucam co mam. Najczęściej robię jedną porcję, z jednej cukinii (takiej do 20 cm) i duszenie zajmuje mi mniej czasu. Orzeszki można sobie od biedy odpuścić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Pappardelle z cukinią, sułtankami i orzeszkami piniowymi
Top
Bottom