Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
papryczki z serem*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="duende" data-source="post: 919610" data-attributes="member: 9634"><p><strong>Papryczki z serem</strong></p><p></p><p></p><p>* 6 papryczek ostrych czerwonych, z tych większych </p><p>* 1/3 sera feta</p><p>* 1/2 sera owczego (u mnie ser grecki z Lidla)</p><p>* 1/4 tłustego twarogu</p><p>* tymianek</p><p>* bazylia</p><p>* cząber</p><p>* pieprz</p><p>* sól</p><p>* cukier - wszystkiego do smaku</p><p>* 2-3 ząbki czosnku</p><p>* oliwa i olej po 1/2 szklanki</p><p></p><p></p><p>Zagotować 2 szklanki wody z połową szklanki cukru by powstał syrop, nazwany w książce 'ulepem'. Gdy się zagotuje a cukier rozpuści wrzucić do niego wydrążone papryczki na pół minuty najwyżej.</p><p></p><p>&quot;Papryczki ostre obrać delikatnie, żeby ich nie porozcinać. Wrzucić do gorącego ulepu, mając nadzieję, że ciut stracą tę ostrość. (Nie tracą, niestety!) Zrobić farsz. Bułgarski ser owczo-krowi albo fetę, albo bryndzę rozetrzeć z białym tłustym (tłustym!) serem. Dodać siekane zioła - tymianek, bazylię, cząber, pieprz. Trochę soli i cukru. Nadziać papryczki, położyć na dnie słoiczka pokrojony czosnek i zalać gorącą oliwą pół na pół olejem kujawskim (pierwsze tłoczenie!). Piekło w gębie, dlatego konieczne jest piwo lub wino. Nie daj Boże - wódka. Pali żywcem. Azjaci gaszą taka ostrość... gotowanym ryżem (prawie niesłonym).&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="duende, post: 919610, member: 9634"] [B]Papryczki z serem[/B] * 6 papryczek ostrych czerwonych, z tych większych * 1/3 sera feta * 1/2 sera owczego (u mnie ser grecki z Lidla) * 1/4 tłustego twarogu * tymianek * bazylia * cząber * pieprz * sól * cukier - wszystkiego do smaku * 2-3 ząbki czosnku * oliwa i olej po 1/2 szklanki Zagotować 2 szklanki wody z połową szklanki cukru by powstał syrop, nazwany w książce 'ulepem'. Gdy się zagotuje a cukier rozpuści wrzucić do niego wydrążone papryczki na pół minuty najwyżej. "Papryczki ostre obrać delikatnie, żeby ich nie porozcinać. Wrzucić do gorącego ulepu, mając nadzieję, że ciut stracą tę ostrość. (Nie tracą, niestety!) Zrobić farsz. Bułgarski ser owczo-krowi albo fetę, albo bryndzę rozetrzeć z białym tłustym (tłustym!) serem. Dodać siekane zioła - tymianek, bazylię, cząber, pieprz. Trochę soli i cukru. Nadziać papryczki, położyć na dnie słoiczka pokrojony czosnek i zalać gorącą oliwą pół na pół olejem kujawskim (pierwsze tłoczenie!). Piekło w gębie, dlatego konieczne jest piwo lub wino. Nie daj Boże - wódka. Pali żywcem. Azjaci gaszą taka ostrość... gotowanym ryżem (prawie niesłonym)." [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
papryczki z serem*
Top
Bottom