Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Papryka faszerowana wersja qd, wegańska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1757395" data-attributes="member: 692"><p>Papryka faszerowana wersja qd; wegańska</p><p></p><p>- 150-200 gram dowolnych orzechów (posiekanych, nie zmielonych)</p><p>– 1 banan zielony, niedojrzały</p><p>– 3 łyżki rodzynek posiekane drobno ( najlepsze koryntki, tych nie trzeba siekać)),</p><p>– po łyżce tymianku , majeranku i oregano</p><p>– po łyżeczce cynamonu i zmielonych goździków oraz ziela angielskiego</p><p></p><p>- 1listek laurowy</p><p>-1 duża cebula</p><p>-1 puszka pomidorów siekanych</p><p></p><p>-1 puszka <strong>czerwonej fasoli</strong> w zalewie ( odcedzić) </p><p>– szczypta chilli ( do smaku ) sól, pieprz</p><p>– 1 kostka bulionu wołowego/warzywnego</p><p>– 2 łyżki masła</p><p></p><p>8 papryk w dowolnym kolorze , raczej równej wielkości, oczyszczonych z nasion i błonek.</p><p></p><p>Wykonanie</p><p></p><p>Przygotowujemy farsz: mieszamy mięso ( lub ser lub orzechy) z cynamonem, goździkami, tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oleju. Na tej samej patelni, dolewając troszkę oleju, przesmażamy cebulę (posiekaną). Miksujemy odcedzoną fasolę z puszki i pomidorami z puszki i masę wrzucamy do cebuli, smażymy na małym ogniu.</p><p></p><p>Wkładamy do rondla orzechy, pomidory usmażone z cebulą, rodzynki, pokrojony w kostkę banan, listek laurowy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy chilli w proszku i dusimy na małym ogniu 5 minut często mieszając.</p><p></p><p></p><p>Napełniamy papryki farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu.</p><p>Wlewamy szklankę bulionu, smarujemy tłuszczem kokosowym powierzchnie farszu w paprykach i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 200 st. piekarnika.</p><p></p><p>Podana ilość farszu wystarcza na 8 papryk, ale farsz jest równie znakomity ( lekko rozprowadzony wodą) jako sos do ryżu czy makaronu lub kaszy.</p><p></p><p>Przepis oryginalny tutaj: <a href="http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39727&st=0" target="_blank">http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39727&st=0</a></p><p></p><p><em>Mój pierwszy smakowacz od razu wystrzelił: matka, ty nie pakuj tego w papryki, tylko ugotuj ryżu i tak daj. Posłuchałam, część farszu podałam z ryżem, zgodnie z dyrektywą. Drugą część jednak wpakowałam w czerwone papryki, ściślej mówiąc w połówki, upychając farsz z lekką górką. Upiekłam i.. jaka dobra sama papryka! Jaka dobra całość! Mój kręcący nosem syn też ze zdziwieniem stwierdził, że tak, TAK!, papryka nabrała doskonałego smaku!</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1757395, member: 692"] Papryka faszerowana wersja qd; wegańska - 150-200 gram dowolnych orzechów (posiekanych, nie zmielonych) – 1 banan zielony, niedojrzały – 3 łyżki rodzynek posiekane drobno ( najlepsze koryntki, tych nie trzeba siekać)), – po łyżce tymianku , majeranku i oregano – po łyżeczce cynamonu i zmielonych goździków oraz ziela angielskiego - 1listek laurowy -1 duża cebula -1 puszka pomidorów siekanych -1 puszka [B]czerwonej fasoli[/B] w zalewie ( odcedzić) – szczypta chilli ( do smaku ) sól, pieprz – 1 kostka bulionu wołowego/warzywnego – 2 łyżki masła 8 papryk w dowolnym kolorze , raczej równej wielkości, oczyszczonych z nasion i błonek. Wykonanie Przygotowujemy farsz: mieszamy mięso ( lub ser lub orzechy) z cynamonem, goździkami, tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oleju. Na tej samej patelni, dolewając troszkę oleju, przesmażamy cebulę (posiekaną). Miksujemy odcedzoną fasolę z puszki i pomidorami z puszki i masę wrzucamy do cebuli, smażymy na małym ogniu. Wkładamy do rondla orzechy, pomidory usmażone z cebulą, rodzynki, pokrojony w kostkę banan, listek laurowy. Solimy i pieprzymy. Dodajemy chilli w proszku i dusimy na małym ogniu 5 minut często mieszając. Napełniamy papryki farszem i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wlewamy szklankę bulionu, smarujemy tłuszczem kokosowym powierzchnie farszu w paprykach i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Podana ilość farszu wystarcza na 8 papryk, ale farsz jest równie znakomity ( lekko rozprowadzony wodą) jako sos do ryżu czy makaronu lub kaszy. Przepis oryginalny tutaj: [URL]http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=39727&st=0[/URL] [I]Mój pierwszy smakowacz od razu wystrzelił: matka, ty nie pakuj tego w papryki, tylko ugotuj ryżu i tak daj. Posłuchałam, część farszu podałam z ryżem, zgodnie z dyrektywą. Drugą część jednak wpakowałam w czerwone papryki, ściślej mówiąc w połówki, upychając farsz z lekką górką. Upiekłam i.. jaka dobra sama papryka! Jaka dobra całość! Mój kręcący nosem syn też ze zdziwieniem stwierdził, że tak, TAK!, papryka nabrała doskonałego smaku![/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Papryka faszerowana wersja qd, wegańska
Top
Bottom