Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Papryka kiszona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alka" data-source="post: 144094" data-attributes="member: 50"><p><strong>Papryka kiszona I</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg strąków czerwonej papryki,</p><p>liście czarnej porzeczki oraz wiśni,</p><p>kminek,</p><p>korzeń chrzanu,</p><p>2-3 ząbki czosnku,</p><p>5 ziaren gorczycy,</p><p>Zalewa: 1 l wody,</p><p>4 dag soli.</p><p></p><p>Myjemy papryki i przyprawy. Z papryki usuwamy nasiona z szypułką. Papryki tniemy na paseczki szerokości ok. 0,5 cm. Chrzan ucieramy na tarce o grubych okach. Czosnek tniemy w plasterki. W słoikach układamy warstwami: paprykę i liście, posypując wiórkami chrzanu i gorczycą oraz pokrajanym czosnkiem i kminkiem. Całość zalewamy przegotowaną i przestudzoną zalewą. Zamykamy słoiki i po kilku dniach pasteryzujemy.</p><p></p><p><strong>Papryka kiszona II</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg strąków czerwonej lub zielonej papryki,</p><p>2 strąki ostrej papryki,</p><p>kilka liści laurowych,</p><p>nasiona kopru,</p><p>4-5 ząbków czosnku,</p><p>5 ziaren gorczycy.</p><p>Zalewa:</p><p>1 l wody,</p><p>3 dag soli.</p><p></p><p>Umyte i oczyszczone z nasion strąki papryki kroimy w paseczki szerokości ok. 0,5 cm. Układamy w słoikach paprykę i przyprawy warstwami, zalewamy przegotowaną i przestudzoną zalewą. Zamykamy słoiki i odstawiamy na kilka dni. Następnie krótko pasteryzujemy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alka, post: 144094, member: 50"] [B]Papryka kiszona I[/B] Składniki: 1 kg strąków czerwonej papryki, liście czarnej porzeczki oraz wiśni, kminek, korzeń chrzanu, 2-3 ząbki czosnku, 5 ziaren gorczycy, Zalewa: 1 l wody, 4 dag soli. Myjemy papryki i przyprawy. Z papryki usuwamy nasiona z szypułką. Papryki tniemy na paseczki szerokości ok. 0,5 cm. Chrzan ucieramy na tarce o grubych okach. Czosnek tniemy w plasterki. W słoikach układamy warstwami: paprykę i liście, posypując wiórkami chrzanu i gorczycą oraz pokrajanym czosnkiem i kminkiem. Całość zalewamy przegotowaną i przestudzoną zalewą. Zamykamy słoiki i po kilku dniach pasteryzujemy. [B]Papryka kiszona II[/B] Składniki: 1 kg strąków czerwonej lub zielonej papryki, 2 strąki ostrej papryki, kilka liści laurowych, nasiona kopru, 4-5 ząbków czosnku, 5 ziaren gorczycy. Zalewa: 1 l wody, 3 dag soli. Umyte i oczyszczone z nasion strąki papryki kroimy w paseczki szerokości ok. 0,5 cm. Układamy w słoikach paprykę i przyprawy warstwami, zalewamy przegotowaną i przestudzoną zalewą. Zamykamy słoiki i odstawiamy na kilka dni. Następnie krótko pasteryzujemy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Papryka kiszona
Top
Bottom