Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
papryka nadziewana
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 892817" data-attributes="member: 2354"><p>Ryz basmati</p><p>bulion, woda</p><p>Mieso mielone (najlepiej wieprzowina z lopatki)</p><p>sol, pieprz</p><p>cebula, czosnek</p><p>maslo lub ghee</p><p>pomidory</p><p>dodatki</p><p></p><p>drobno pokrojona cebule poddusic na masle do zaszklenia (2-3 min) nie moze sie zarumienic</p><p>wsypac odmierzony ryz, mieszajac zaszklic krotko</p><p>wlac bulion rozpuszczony w szklance wrzatku, dodac 1-2 posiekane zabki czosnku i maslo (lyzka). Nakryc szczelna pokrywka i gotowac na najmniejszym ogniu 10-12 min. </p><p>Proporcja ryzu do plynu ma byc jak 1 do 1,5 .</p><p>Ugotowany ryz wystudzic, wymieszac surowa mielona wieprzowine z ryzem w proporcji pol na pol, lub 75% miesa do ryzu.</p><p>Umyc papryki, odciac niewielka pietke przy ogonku, ogonek odrzucic, wybrac &quot;zeberka&quot; i pestki. Napelnic papryki ryzem z miesem, nakryc pietkami. Papryki ustawic pionowo w rondlu, ile sie zmiesci, 4 lub 5. Podlac bulionem do polowy wysokosci lub wiecej, wrzucic cebule pokrojona w cwiartki, 1 marchewke w kawalkach i 2-3 pomidory pokrojone w kostke bez odrzucania pestek, komu przeszkadza skorka, moze ja zdjac. Ja nie zdejmuje. Ja dodaje 2 male ostre czuszki w calosci do zaostrzenia smaku, mozna opuscic albo dac tylko 1. Moze byc swieza albo suszona. Dodaje tez kilka galazek natki pietruszki. Calosc dusic pod pokrywka 30-40 min. Po tym czasie wylaczyc ogien i dodac troche (2-3 lyzki) gestej dobrej kwasnej smietany, ktora trzeba zahartowac najpierw, zeby sie nie zwarzyla. Juz nie gotowac. Nie daje maki, nie robie zasmazki. Gotowa papryke podawac z sosem do ziemniakow z wody albo puree albo z bagietka. B. dobra tez w nastepnym dniu. </p><p>Przepis na 4-5 zielonych duzych papryk. Moim zdaniem zielona papryka daje lepszy smak, czerwona jest za slodka, wiec zawsze biore duze zielone papryki 1 na osobe.</p><p>Pamietac nalezy, ze ryz zwieksza objetosc 3 krotnie po ugotowaniu, wiec na 4-5 duzych papryk wystarczy pol szklanki ryzu basmati, mozna inny, ale ja polecam tylko basmati. Otrzymuje sie 1,5 szklanki ryzu i odpowiednio do tego dodaje sie proporcjonalnie 50 lub 75% mielonej wieprzowiny.</p><p>Kto woli bez miesa, to zamiast niego trzeba udusic odpowiednio pieczarki i polaczyc z ryzem w tej samej proporcji. Mozna tez dodac koperek wg, upodobania.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 892817, member: 2354"] Ryz basmati bulion, woda Mieso mielone (najlepiej wieprzowina z lopatki) sol, pieprz cebula, czosnek maslo lub ghee pomidory dodatki drobno pokrojona cebule poddusic na masle do zaszklenia (2-3 min) nie moze sie zarumienic wsypac odmierzony ryz, mieszajac zaszklic krotko wlac bulion rozpuszczony w szklance wrzatku, dodac 1-2 posiekane zabki czosnku i maslo (lyzka). Nakryc szczelna pokrywka i gotowac na najmniejszym ogniu 10-12 min. Proporcja ryzu do plynu ma byc jak 1 do 1,5 . Ugotowany ryz wystudzic, wymieszac surowa mielona wieprzowine z ryzem w proporcji pol na pol, lub 75% miesa do ryzu. Umyc papryki, odciac niewielka pietke przy ogonku, ogonek odrzucic, wybrac "zeberka" i pestki. Napelnic papryki ryzem z miesem, nakryc pietkami. Papryki ustawic pionowo w rondlu, ile sie zmiesci, 4 lub 5. Podlac bulionem do polowy wysokosci lub wiecej, wrzucic cebule pokrojona w cwiartki, 1 marchewke w kawalkach i 2-3 pomidory pokrojone w kostke bez odrzucania pestek, komu przeszkadza skorka, moze ja zdjac. Ja nie zdejmuje. Ja dodaje 2 male ostre czuszki w calosci do zaostrzenia smaku, mozna opuscic albo dac tylko 1. Moze byc swieza albo suszona. Dodaje tez kilka galazek natki pietruszki. Calosc dusic pod pokrywka 30-40 min. Po tym czasie wylaczyc ogien i dodac troche (2-3 lyzki) gestej dobrej kwasnej smietany, ktora trzeba zahartowac najpierw, zeby sie nie zwarzyla. Juz nie gotowac. Nie daje maki, nie robie zasmazki. Gotowa papryke podawac z sosem do ziemniakow z wody albo puree albo z bagietka. B. dobra tez w nastepnym dniu. Przepis na 4-5 zielonych duzych papryk. Moim zdaniem zielona papryka daje lepszy smak, czerwona jest za slodka, wiec zawsze biore duze zielone papryki 1 na osobe. Pamietac nalezy, ze ryz zwieksza objetosc 3 krotnie po ugotowaniu, wiec na 4-5 duzych papryk wystarczy pol szklanki ryzu basmati, mozna inny, ale ja polecam tylko basmati. Otrzymuje sie 1,5 szklanki ryzu i odpowiednio do tego dodaje sie proporcjonalnie 50 lub 75% mielonej wieprzowiny. Kto woli bez miesa, to zamiast niego trzeba udusic odpowiednio pieczarki i polaczyc z ryzem w tej samej proporcji. Mozna tez dodac koperek wg, upodobania. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
papryka nadziewana
Bottom