Papryka po chorwacku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis ten dostałam od znajomej, wraz ze słoiczkiem tego specjału do spróbowania. Od tamtej pory w okresie paprykowym stale gosci w mojej lodówce.

4 - 5 dużych czerwonych papryk
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu winnego białego
szczypta soli

Papryki przekroić na połówki lub ćwiartki, oczyścić z nasion i białych błon. Dużą blachę do pieczenia, taką która jest w wyposażeniu każdej kuchenki, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby póżniej nie mieć kłopotów z jej czyszczeniem, ułożyć na niej przygotowane papryki i wsunąć do gorącego piekarnika, ustawiając opcję "grill" . Kiedy skórka papryki sczernieje i popęka, gorącą przełożyc do foliowego woreczka, zamknąć i pozostawić na kilkanaście minut. W tym czasie z oliwy, octu i soli przygotować sos, najlepiej w szczelnie zakręconym słoiczku, energicznie nim potrząsając. Sos nie może być zbyt kwaśny, dlatego najlepiej dodawać go stopniowo, próbując czy nie przesadzilśmy. Wtedy zniwelować smak oliwą. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Z papryki zdjąć skórkę. Układać plastry papryki w słoiku, na każdym położyć 2-3 plasterki czosnku i lekko zwilżyc każdą warstwe sosem. Powtarzać tę czynnośc, aż do wyczerpania składników. Papryka nie może pływać w sosie, musi być nim tylko dobrze nasączona. Słoik, czy też słoiki zakręcić przykrywką i włożyć do lodówki. Najlepsza jest po 2 dniach, a w lodówce można ją przechowywać do 3 tygodni. Nie jest to więc przepis na przetwory zimowe, tylko do szybszego zużycia. Doskonały dodatek do zimnych mięs, wędlin, serów twarogowych, albo po prostu do posmarowanej cienko masłem ciabatki czy innego pieczywa.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Przepis mi się bardzo podoba. Szkoda, że nie da się przechować na zimę. A może jak by się ją zapasteryzowało ?
gruebel_2.gif

AnnaMaria

Member
Paź 31, 2005
701
0
0
robię podobną paprykę, tylko używam do tego octu jabłkowego
do niektórych słoiczków dodaje troszeczkę miodu i pasteryzuję ok. 10 min

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
31,040
5,081
113
Podciągam wątek, bo jestem ciekawa oceny smaku i efektów pasteryzowania przez Joannas.

Pieczoną paprykę (po ściągnięciu skórki i pokrojeniu w paski) robię co roku i zamrażam. Tego lata mam mało miejsca w zamrażarce i chcę je zostawić na grzyby, a papryke zrobić wg przepisu wyżej i zapasteryzować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Tea czekam na efekty pasteryzacji. Pamiętam , że gdziea widziałam przepis na pasteryzowaną pieczoną paprykę i z tego co pamiętam to podane było 15 minut z komentarzem, że nie trzeba tak dokładnie przestrzegać czasu pasteryzacji bo i tak papryka jest miękka. Bardzo podobnie robię bakłażana i też go pasteryzuje 10-15 minut.

evro

Member
Lut 27, 2008
32
0
0
Da się pasteryzować, robiłam tylko z tą różnicą, że nie dodawałam octu.Jest pyszna. Można również podawać ją posypaną fetą, kaparami i "anszua".

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Przepis bardzo podobny do tego, który był już tu przytoczony - na paprykę pieczoną, mieszaną z sokiem z cytryny i olejem. Jest uniwersalna w zastosowaniu i łatwa
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy