Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Paprykarz drobiowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1596369" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis jak to zewykle u mnnie wynaleziony w &quot;Smakach i aromatach&quot;. ponieważ mośnha jeszcze dfosdtasć wsystkie produkty, skończyłam go właśnie robić i starając się zostawić jak najwięcej na jutrzejszy proszony o0biad, nocą wpisujuę te moje kulinarne wyczyny. Spać mi się nie chce, więc najpewniej w ciągu dfnia wypiję morze kawy. Ale do rzeczy.Potrzebujemy:</p><p></p><p></p><p> - 1 niedużego kurczaka lub, jak kto woli, same udka, ja wzięłamj 6 ich górnych części</p><p> - 2 średnie cebule, posiekane</p><p> - 1 czerwoną i 1 zieloną paprykię</p><p> - 1 płaską łyżeczkę słodkiej mielonej papryki</p><p> - 1/2 łyżeczxki do kawy ostrej mielonej papryki</p><p> - 2 duże pomidory (proponuję 40 dkg puszkę pomidorów bez skórki - mniej wodniste)</p><p> - 2 łyżki dobrej margaryny (ja biorę masło, jak do smażenia, mieszam z olejem)</p><p> -- 1 szklankia śmietany (biorę od 22 % w górę)</p><p> - sól i pieprz</p><p></p><p>Sprawionego i umytego kurczaka kroimy na 8 części. Jeśli mamy w kawałkach, ta część pracy odpada. W dużym rondlu rozgrzewamy margtarynhę (ja masło z olejem). Wkładamy pokrojone w plastry cebule i smaży6my, aż się lekko przyrumienią. Posypujemy słodką i ostrą zmieloną papryką. Wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy ze wszystlkich stron. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Ja udka duszę 30 minut.</p><p></p><p>Kroimy w paski zieloną i czerwoną paprykę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Zdajmujemy skórkę z pomidorów (po uporzednim sparzeniu przez chweileczkę wrzątkiem) i kroimy je w ćwiartki. Wkładamy warzywa do rondla z kurczakiem. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu łyżką gorącej wody. Należy pamiętać, że kurczę powinno się dusić w &quot;krokim&quot; sosie, a nie gotować.</p><p></p><p>edit:</p><p></p><p>Gdy mięso jest już miękkie (spróbować widelcem), wlać osoloną i przyprawioną pieprzem śmietanę. Trzymamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Ja proponuję jeszcze raz cały czas sprawdzać miękkość mięsa.</p><p>edit: podaję go na przykład <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=39789&view=findpost&p=1596370" target="_blank"><span style="color: #4e8645">z kluseczkami</span></a>, albo ziemniakami pod różnymi postaciami. Przepisy na ziemniaki zamieszczę póżniejj.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1596369, member: 10341"] Przepis jak to zewykle u mnnie wynaleziony w "Smakach i aromatach". ponieważ mośnha jeszcze dfosdtasć wsystkie produkty, skończyłam go właśnie robić i starając się zostawić jak najwięcej na jutrzejszy proszony o0biad, nocą wpisujuę te moje kulinarne wyczyny. Spać mi się nie chce, więc najpewniej w ciągu dfnia wypiję morze kawy. Ale do rzeczy.Potrzebujemy: - 1 niedużego kurczaka lub, jak kto woli, same udka, ja wzięłamj 6 ich górnych części - 2 średnie cebule, posiekane - 1 czerwoną i 1 zieloną paprykię - 1 płaską łyżeczkę słodkiej mielonej papryki - 1/2 łyżeczxki do kawy ostrej mielonej papryki - 2 duże pomidory (proponuję 40 dkg puszkę pomidorów bez skórki - mniej wodniste) - 2 łyżki dobrej margaryny (ja biorę masło, jak do smażenia, mieszam z olejem) -- 1 szklankia śmietany (biorę od 22 % w górę) - sól i pieprz Sprawionego i umytego kurczaka kroimy na 8 części. Jeśli mamy w kawałkach, ta część pracy odpada. W dużym rondlu rozgrzewamy margtarynhę (ja masło z olejem). Wkładamy pokrojone w plastry cebule i smaży6my, aż się lekko przyrumienią. Posypujemy słodką i ostrą zmieloną papryką. Wkładamy kawałki kurczaka i obsmażamy ze wszystlkich stron. Wlewamy 2 łyżki wody i dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Ja udka duszę 30 minut. Kroimy w paski zieloną i czerwoną paprykę, usuwając przy okazji gniazda nasienne. Zdajmujemy skórkę z pomidorów (po uporzednim sparzeniu przez chweileczkę wrzątkiem) i kroimy je w ćwiartki. Wkładamy warzywa do rondla z kurczakiem. Dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu łyżką gorącej wody. Należy pamiętać, że kurczę powinno się dusić w "krokim" sosie, a nie gotować. edit: Gdy mięso jest już miękkie (spróbować widelcem), wlać osoloną i przyprawioną pieprzem śmietanę. Trzymamy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Ja proponuję jeszcze raz cały czas sprawdzać miękkość mięsa. edit: podaję go na przykład [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=39789&view=findpost&p=1596370"][COLOR=#4e8645]z kluseczkami[/COLOR][/URL], albo ziemniakami pod różnymi postaciami. Przepisy na ziemniaki zamieszczę póżniejj. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Paprykarz drobiowy
Bottom