Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Paprykarz szczeciński*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 6073" data-attributes="member: 12"><p>Na prośbę Silver podaję z Księgi forumowiczów przepisy na paprykarze rybne:</p><p></p><p>pesto</p><p>PAPRYKARZ Z RYBY </p><p></p><p>1 kg dużej ryby, 2 cebule, 2 pomidory, 2 papryki, 5 dag masła, 5 dag mąki, 150 ml kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki papryki, sól do smaku </p><p></p><p>Rybę po wypatroszeniu, umyciu i odfiletowaniu kroimy na małe kawałki, solimy i zostawiamy na pół godziny. Na maśle dusimy pokrojoną w kostkę cebulę i przekładamy do rondla. Dolewamy oleju i smażymy kawałki ryby po uprzednim oprószeniu mąką. Gdy lekko zrumienią się, dodajemy do cebuli. Na tym samym tłuszczu dusimy paprykę pokrojoną w paseczki i posiekane pomidory bez skórek. Gdy papryka zacznie mięknąć, przekładamy wszystko do rondelka. Podlewamy wodą i dusimy około 10 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy. </p><p></p><p>choco</p><p>PAPRYKARZ</p><p></p><p>1/2 kg ugotowanej ryby, 15 dag ryżu, 4 papryki pokrojone w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 7 pomidorów pokrojonych w dużą kostkę, 2 szklanki bulionu z kostki </p><p>W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i paprykę, chwilkę smażyć. Dodać ryż i bulion. Dusić 10 minut i dodać pomidory, dalej dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wymieszać z rozdrobnioną rybą.</p><p></p><p>Elwira</p><p>PAPRYKARZ DOMOWY</p><p></p><p>3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1kg marchewki, 1 szklanka suchego ryżu, 1/4 szklanki octu 6%, 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki cukru, sól, Vegeta, mielony pieprz, papryka łagodna, czosnek </p><p>ryba gotowana</p><p></p><p>Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić cebulę w piórka, marchewkę grubo zetrzeć. </p><p>Składniki rozdrobnione włożyć do sporego garnka [najlepiej z grubym dnem] i zalać octem, oliwą i dodać przyprawy. Gotować przez 90 minut. Dosypać ryż i gotować jeszcze 60 minut. Całość doprawić ostatecznie do smaku i nakładać [póki gorące] do słoiczków [300-500 ml].Zakręcać i pasteryzować przez ok.20-30 minut, w zależności od wielkości słoiczków. </p><p>Po otwarciu podawać z pieczywem [na zimno lub ciepło], można dodać posiekane lub zmielone mięso ryby gotowanej lub wędzonej, kurczaka wędzonego albo zmielonej wędliny [kiełbasa, parówki, boczek, etc.]. </p><p>Do składników można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę [można ją wcześniej obgotować i zdjąć skórę], troszkę cukinii lub pieczarki.</p><p></p><p>Elwira</p><p>PAPRYKARZ WARZYWNY Z RYŻEM I TUŃCZYKIEM</p><p></p><p>2 duże cebule, 4 spore marchewki, 1 pietruszka, średni seler, 1 czerwona papryka, litr soku pomidorowego [z kartonu], sok z małej cytryny, 1/2 szkl. oleju, 3-4 łyzki cukru, Vegeta, czosnek granulowany, pieprz, papryka łagodna, 5 -10 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 woreczki ryżu [200g], puszka tuńczyka</p><p></p><p>Cebulę posiekać w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Paprykę obrać ze skórki [można najpierw podgotować w gorącej wodzie, wtedy łatwiej odchodzi] i pokroić drobno, np. w kostkę. </p><p>W garnku rozgrzać olej i wsypać cebulę, a po chwili paprykę. Dusić, aż cebula będzie szklista. Dodać starte warzywa i wszystko zalać sokiem pomidorowym. Dodać przypraw i dusić przez ok.30 minut. Dosypać ryż, dokładnie wymieszać i dusić dalsze 30-45 minut na małym płomieniu-pod przykryciem. Często mieszać, gdyż potrawa lubi przywierać. Doprawić do smaku i przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować przez ok. 20 minut. Dziś zrobiłam właśnie wg tego przepisu. Nie wszystko zapasteryzowałam, ale trochę pozostawiłam do przestygnięcia. Dodałam puszkę tuńczyka w oleju i dokładnie wymieszałam. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem z masełkiem. Jutro postanowiłam spróbować z wędzoną makrelą. Zawekowałam w niewielkich słoiczkach [250 ml], więc będę próbowała z różnymi dodatkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 6073, member: 12"] Na prośbę Silver podaję z Księgi forumowiczów przepisy na paprykarze rybne: pesto PAPRYKARZ Z RYBY 1 kg dużej ryby, 2 cebule, 2 pomidory, 2 papryki, 5 dag masła, 5 dag mąki, 150 ml kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki papryki, sól do smaku Rybę po wypatroszeniu, umyciu i odfiletowaniu kroimy na małe kawałki, solimy i zostawiamy na pół godziny. Na maśle dusimy pokrojoną w kostkę cebulę i przekładamy do rondla. Dolewamy oleju i smażymy kawałki ryby po uprzednim oprószeniu mąką. Gdy lekko zrumienią się, dodajemy do cebuli. Na tym samym tłuszczu dusimy paprykę pokrojoną w paseczki i posiekane pomidory bez skórek. Gdy papryka zacznie mięknąć, przekładamy wszystko do rondelka. Podlewamy wodą i dusimy około 10 minut. Dodajemy śmietanę i przyprawy. choco PAPRYKARZ 1/2 kg ugotowanej ryby, 15 dag ryżu, 4 papryki pokrojone w kostkę, 2 cebule pokrojone w kostkę, 7 pomidorów pokrojonych w dużą kostkę, 2 szklanki bulionu z kostki W garnku rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i paprykę, chwilkę smażyć. Dodać ryż i bulion. Dusić 10 minut i dodać pomidory, dalej dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Wymieszać z rozdrobnioną rybą. Elwira PAPRYKARZ DOMOWY 3 kg pomidorów, 1 kg cebuli, 1kg marchewki, 1 szklanka suchego ryżu, 1/4 szklanki octu 6%, 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki cukru, sól, Vegeta, mielony pieprz, papryka łagodna, czosnek ryba gotowana Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić cebulę w piórka, marchewkę grubo zetrzeć. Składniki rozdrobnione włożyć do sporego garnka [najlepiej z grubym dnem] i zalać octem, oliwą i dodać przyprawy. Gotować przez 90 minut. Dosypać ryż i gotować jeszcze 60 minut. Całość doprawić ostatecznie do smaku i nakładać [póki gorące] do słoiczków [300-500 ml].Zakręcać i pasteryzować przez ok.20-30 minut, w zależności od wielkości słoiczków. Po otwarciu podawać z pieczywem [na zimno lub ciepło], można dodać posiekane lub zmielone mięso ryby gotowanej lub wędzonej, kurczaka wędzonego albo zmielonej wędliny [kiełbasa, parówki, boczek, etc.]. Do składników można dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę [można ją wcześniej obgotować i zdjąć skórę], troszkę cukinii lub pieczarki. Elwira PAPRYKARZ WARZYWNY Z RYŻEM I TUŃCZYKIEM 2 duże cebule, 4 spore marchewki, 1 pietruszka, średni seler, 1 czerwona papryka, litr soku pomidorowego [z kartonu], sok z małej cytryny, 1/2 szkl. oleju, 3-4 łyzki cukru, Vegeta, czosnek granulowany, pieprz, papryka łagodna, 5 -10 ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 woreczki ryżu [200g], puszka tuńczyka Cebulę posiekać w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Paprykę obrać ze skórki [można najpierw podgotować w gorącej wodzie, wtedy łatwiej odchodzi] i pokroić drobno, np. w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wsypać cebulę, a po chwili paprykę. Dusić, aż cebula będzie szklista. Dodać starte warzywa i wszystko zalać sokiem pomidorowym. Dodać przypraw i dusić przez ok.30 minut. Dosypać ryż, dokładnie wymieszać i dusić dalsze 30-45 minut na małym płomieniu-pod przykryciem. Często mieszać, gdyż potrawa lubi przywierać. Doprawić do smaku i przełożyć do słoiczków. Zapasteryzować przez ok. 20 minut. Dziś zrobiłam właśnie wg tego przepisu. Nie wszystko zapasteryzowałam, ale trochę pozostawiłam do przestygnięcia. Dodałam puszkę tuńczyka w oleju i dokładnie wymieszałam. Wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem z masełkiem. Jutro postanowiłam spróbować z wędzoną makrelą. Zawekowałam w niewielkich słoiczkach [250 ml], więc będę próbowała z różnymi dodatkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Paprykarz szczeciński*
Bottom