Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Papryki faszerowane w stylu bałkańskim
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1343226" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Papryki faszerowane w stylu bałkańskim</strong></p><p></p><p>przepis własny na bazie lektury kuchni krajów bałkańskich</p><p></p><p>Składniki:</p><p>6 ładnych papryk</p><p>1 niepełna szklanka ryżu (u mnie basmati)</p><p>500 g mielonego mięsa z łopatki lub szynki</p><p>ok. 125 g fety lub twardego sera typu bałkańskiego (u mnie greek style salad cheese z Lidla)</p><p>ok. 100 g twarogu</p><p>1 jajko</p><p>posiekana natka pietruszki</p><p>rozgnieciony ząbek czosnku (lub dwa, do smaku)</p><p>sól, pieprz, czubrica i przyprawa do cevapcici z firmy Kotanyi (papryka, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz)</p><p>nieco utartego cheddaru do posypania po wierzchu</p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Papryki umyć, odciąć cienko górną warstwę z ogonkiem, wypestkować. Odcięte części posiekać.</p><p>Ryż ugotować al dente w dużej wodzie (basmati gotowałam 4 minuty), przepłukać, odcedzić.</p><p>Mięso wyrobić z twarogiem, jajkiem, przyprawami, posiekaną natką, dodać ryż i posiekaną w kosteczkę fetę. Dokładnie wymieszać, dając w trakcie nieco wody. Dodać posiekaną w kostkę paprykę, wymieszać.</p><p>Faszerować papryki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać cheddarem, piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. </p><p>Na ostatnie pięć minut włączyć termoobieg, by zrumienić ser.</p><p>Moim zdaniem pół godziny wystarczy, by upiekł się farsz, a papryk zachowała kolor, smak i jędrność, ale jak ktoś lubi, może piec dłużej.</p><p></p><p></p><p></p><p>Wersję z serem i fetą trudniej mi podać, bo niczego nie odważałam, a wzięłam w lodówki różne pałętające się w niej resztki:</p><p>mielony twaróg, odsączony ze śmietanki serek wiejski, garść cheddaru, pokrojoną w kosteczkę fetę, zblanszowany króciutko i posiekany szpinak, jajko, czubricę, czosnek, szczyptę cukru, szczyptę otartej gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. </p><p>Piekłam jak wyżej, podałam po lekkim ostudzeniu.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76943[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76944[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Podana porcja farszu mięsnego powinna wystarczyć na 6 papryk. Jeśli zostanie farszu, można zrobić kotleciki, gołąbki w liściach winorośli (sarmi) czy pulpety do typowej bułgarskiej zupy z kurczaka z jogurtem.</p><p>Ja nafaszerowałam trzy papryki, specjalnie zostawiając resztę farszu w tym celu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1343226, member: 1024"] [B]Papryki faszerowane w stylu bałkańskim[/B] przepis własny na bazie lektury kuchni krajów bałkańskich Składniki: 6 ładnych papryk 1 niepełna szklanka ryżu (u mnie basmati) 500 g mielonego mięsa z łopatki lub szynki ok. 125 g fety lub twardego sera typu bałkańskiego (u mnie greek style salad cheese z Lidla) ok. 100 g twarogu 1 jajko posiekana natka pietruszki rozgnieciony ząbek czosnku (lub dwa, do smaku) sól, pieprz, czubrica i przyprawa do cevapcici z firmy Kotanyi (papryka, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, pieprz) nieco utartego cheddaru do posypania po wierzchu Wykonanie: Papryki umyć, odciąć cienko górną warstwę z ogonkiem, wypestkować. Odcięte części posiekać. Ryż ugotować al dente w dużej wodzie (basmati gotowałam 4 minuty), przepłukać, odcedzić. Mięso wyrobić z twarogiem, jajkiem, przyprawami, posiekaną natką, dodać ryż i posiekaną w kosteczkę fetę. Dokładnie wymieszać, dając w trakcie nieco wody. Dodać posiekaną w kostkę paprykę, wymieszać. Faszerować papryki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać cheddarem, piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na ostatnie pięć minut włączyć termoobieg, by zrumienić ser. Moim zdaniem pół godziny wystarczy, by upiekł się farsz, a papryk zachowała kolor, smak i jędrność, ale jak ktoś lubi, może piec dłużej. Wersję z serem i fetą trudniej mi podać, bo niczego nie odważałam, a wzięłam w lodówki różne pałętające się w niej resztki: mielony twaróg, odsączony ze śmietanki serek wiejski, garść cheddaru, pokrojoną w kosteczkę fetę, zblanszowany króciutko i posiekany szpinak, jajko, czubricę, czosnek, szczyptę cukru, szczyptę otartej gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku. Piekłam jak wyżej, podałam po lekkim ostudzeniu. [ATTACH=full]76943[/ATTACH] [ATTACH=full]76944[/ATTACH] Podana porcja farszu mięsnego powinna wystarczyć na 6 papryk. Jeśli zostanie farszu, można zrobić kotleciki, gołąbki w liściach winorośli (sarmi) czy pulpety do typowej bułgarskiej zupy z kurczaka z jogurtem. Ja nafaszerowałam trzy papryki, specjalnie zostawiając resztę farszu w tym celu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Papryki faszerowane w stylu bałkańskim
Top
Bottom