Paprykowa tarta tatin z kremem z serka koziego

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
pepper_tart_tatin.jpg

3 czerwone papryki, pokrojone na kawalki
ok 30g masla
3 lyzki cukru
plat ciasta francuskiego
szczypta soli

swiezy serek kozi
creme fraiche
sol i pieprz
drobno posiekana swieza bazylia

1. Rozgrzac patelnie, stopic maslo i podsmazyc papryke a zacznie mieknac i brazowiec, odrobine posolic.

2. Zrobic miejsce na srodku patelni i dodac cukier. Gdy zacznie sie karmelizowac wmieszac papryki i smazyc jeszcze chwile.

3. Przelozyc papryki do wysmarowanej tluszczem formy na tarty (25cm) i ulozyc je skora do dolu. Jezeli troche karmelu zostalo jeszcze na patelni to polac nim papryki. Ostudzic pare minut.

4. W tym czasie rozwalkowac plat ciasta francuskiego do grubosci 2-3 mm. Ulozyc na paprykach i ugniesc dokladnie po bokach.

5. Piec w 225C az ciasto sie upiecze i zezloci

6. Wyjac z piekarnika, ostudzic z 5 min i odwrocic na talerz

7. Podawac z kremem - kozi serek wymieszac z creme fraiche (1:1) i doprawic sola, pieprzem i posiekana bazylia

Załączniki

• pepper_tart_tatin.jpg
    pepper_tart_tatin.jpg
    78.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Kirii, ta papryka słodka jest, tak?
Bardzo intrygujący przepis, ale połączenie papryki z cukrem wydaje mi się tak karkołomne, że nie wiem, czy się zdecyduję, chociaż chciałabym. Napisz, jak to smakuje?

Piękne zdjęcie, początkowo myślałam, ze się pomyliłaś, że to w galaretce jakieś owoce na cieście
icon_lol.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Kawo, nam baaaaardzo smakowalo, nawet moj M ktory uwaza ze danie bez miesa to nie danie, kilkakrotnie powtarzal ze musze czesto taka tarte robic.

Papryka sama w sobie jest slodkawa i do tego jeszcze trzeba dodac slodycz cuku - wiec z jednej strony tak, ta tarta jest nieco slodka, ale z drugiej ciasto francuskie jest lekko slonawe, karmel ma tez odrobinke goryczy od smazenia no i ser kozi zdecydowanie przelamuje ta slodycz.

Ciezko powiedziec czy Tobie posmakuje jak nam - dla nas byla to rewelacja ale my np lubimy slodko-slone dania kuchni tajskiej czy marokanskiej. czesto tez odrobine cukru dodaje do pepperonaty. Jezeli tez w takich daniach gustujesz to mysle ze mozesz zaryzykowac ;) I zmniejsz sobie ilosc cukru o lyzke.

Nie Ty jedyna sie pomylilac :D Uwaga mojego polowka po zaprezentowaniu dania - o a skad takie czerwone truskawki wzielas w pazdzierniku?
icon_mrgreen.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Aaa jeszcze zapomnialam napisac ze delikatnie posolilam te papryki podczas smazenia, ale to tak tyci tyci

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobię jutro, tylko niech dziś papryki dorwę.
Ja jeszcze dodam chili. Będzie słodko-słono-ostre.
cheers.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
I zrobiłam
icon_smile.gif
Pyszne.
To co zostanie miało być na jutro do pracy. Ale nie zostało, to nie będzie.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
z chilli tez musze sprobowac nastepnym razem
icon_smile.gif
A jak dodalas miod to udalo Ci sie skarmelizowac papryki?

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Kiiri jestes wielka
bussi.gif
JAKIE TO JEST PYSZNE! Pysznosc nad pysznosciami, jak najbardziej nasze smaki,u nas z pietruszka ,
anbetung.gif

Załączniki

• P1030941.JPG
    P1030941.JPG
    174.3 KB · Wyświetleń: 0

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Martynk bardzo sie ciesze ze Wam smakowalo
icon_smile.gif
A jakie apetyczne zdjecie... hmm w sumie wszystkie skladniki mam... moze jutro powtorze ;)

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Kiiri dzis znow jedlismy Twoja tarte bo maz mowil wczoraj ze marzy mu sie ona wiec zrobilam, tym razem obralam papryke bo przeszkadzaja nam troche te odpadajace skorki a moze za dlugo podsmazam
gruebel_2.gif

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Bardzo sie ciesze ze Wam ta tarta tak bardzo przypadla do gustu
icon_smile.gif
Szczerze powiedziawszy mnie skorki nie odpadaly (albo nie zwrocilismy uwagi na to). W kazdym badz razie najwazniejsze robic tak by Wam smakowalo
icon_smile.gif

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Wyciagam bo będę robić - zapowiada się pysznie
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy