- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
Składniki (dla 2 osób):
140 g ryżu arborio
1 duża czerwona papryka
2 szklanki bulionu (u mnie drobiowy, ale może być warzywny)
1/3 szklanki białego wina
1 czerwona cebula
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
2 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu/grana padano
Na patelni roztapiamy jedną łyżkę masła i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, szklimy. Następnie wrzucamy ryż i doprowadzamy jego również do zeszklenia. Zalewamy białym winem i na małym ogniu podgrzewamy aż ryż je wchłonie. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę i pierwszą chochelkę bulionu. Od czasu do czasu mieszając trzymamy na ogniu. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy następną chochelkę. Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodajemy paprykową pastę. Po wchłonięciu ostatniej chochelki ryż powinien być al dente. W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy tarty ser i drugą łyżkę masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na minutę, po czym podajemy.

140 g ryżu arborio
1 duża czerwona papryka
2 szklanki bulionu (u mnie drobiowy, ale może być warzywny)
1/3 szklanki białego wina
1 czerwona cebula
1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
2 łyżki masła
2-3 łyżki tartego parmezanu/grana padano
Na patelni roztapiamy jedną łyżkę masła i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, szklimy. Następnie wrzucamy ryż i doprowadzamy jego również do zeszklenia. Zalewamy białym winem i na małym ogniu podgrzewamy aż ryż je wchłonie. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę i pierwszą chochelkę bulionu. Od czasu do czasu mieszając trzymamy na ogniu. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy następną chochelkę. Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodajemy paprykową pastę. Po wchłonięciu ostatniej chochelki ryż powinien być al dente. W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy tarty ser i drugą łyżkę masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na minutę, po czym podajemy.
