Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Paprykowe risotto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1170497" data-attributes="member: 2755"><p>Składniki (dla 2 osób):</p><p></p><p>140 g ryżu arborio</p><p>1 duża czerwona papryka</p><p>2 szklanki bulionu (u mnie drobiowy, ale może być warzywny)</p><p>1/3 szklanki białego wina</p><p>1 czerwona cebula</p><p>1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej</p><p>2 łyżki masła</p><p>2-3 łyżki tartego parmezanu/grana padano</p><p></p><p>Na patelni roztapiamy jedną łyżkę masła i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, szklimy. Następnie wrzucamy ryż i doprowadzamy jego również do zeszklenia. Zalewamy białym winem i na małym ogniu podgrzewamy aż ryż je wchłonie. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę i pierwszą chochelkę bulionu. Od czasu do czasu mieszając trzymamy na ogniu. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy następną chochelkę. Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodajemy paprykową pastę. Po wchłonięciu ostatniej chochelki ryż powinien być al dente. W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy tarty ser i drugą łyżkę masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na minutę, po czym podajemy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66580[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1170497, member: 2755"] Składniki (dla 2 osób): 140 g ryżu arborio 1 duża czerwona papryka 2 szklanki bulionu (u mnie drobiowy, ale może być warzywny) 1/3 szklanki białego wina 1 czerwona cebula 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej 2 łyżki masła 2-3 łyżki tartego parmezanu/grana padano Na patelni roztapiamy jedną łyżkę masła i wrzucamy na nie posiekaną drobno cebulę, szklimy. Następnie wrzucamy ryż i doprowadzamy jego również do zeszklenia. Zalewamy białym winem i na małym ogniu podgrzewamy aż ryż je wchłonie. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę i pierwszą chochelkę bulionu. Od czasu do czasu mieszając trzymamy na ogniu. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy następną chochelkę. Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodajemy paprykową pastę. Po wchłonięciu ostatniej chochelki ryż powinien być al dente. W tym momencie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy tarty ser i drugą łyżkę masła. Mieszamy, przykrywamy pokrywką na minutę, po czym podajemy. [ATTACH=full]66580[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Paprykowe risotto
Top
Bottom