- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
To jedno z moich ulubionych dań, z książki: "Szczypta smaku... Indie". Wpisuję na prośbę Doruśki
.
Składniki (4 porcje):
225g czerwonej soczewicy
1 duża cebula posiekana
1 dojrzały pomidor (ja daję mały koncentrat pomidorowy 80g)
50g puree z kokosa wymieszanego z 250 ml wody lub 250 ml mleczka kokosowego
2 zielone papryczki chilli posiekane (ja wywalam pestki, bo nie lubię aż tak bardzo ostrego)
0,25 łyżeczki kurkumy mielonej
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
0,5 łyżeczki kolendry mielonej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 cebula bardzo drobno posiekana
10 liści curry (nie dałam, bo nie miałam)
Soczewicę włożyć do garnka i zalać 500 ml wody. Dodać posiekaną cebulę, pomidor, mleczko kokosowe, chilli, kurkumę, mielony kmin rzymski i kolendrę, zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować, do czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie uzyskując papkowatą konsystencję; może to potrwać około 25 minut.
Na małym ogniu ustawić niewielki rondel i rogrzać w nim olej. Wsypać nasiona kminu rzymskiego i gorczycy, przykryć i poczekać, aż nasiona zaczną pękać. Dodać drobno posiekaną cebule oraz liście curry i smażyć, aż cebula się zrumieni. Dodać ją z przyprawami do soczewicy. Posolić do smaku, zamieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut.

Składniki (4 porcje):
225g czerwonej soczewicy
1 duża cebula posiekana
1 dojrzały pomidor (ja daję mały koncentrat pomidorowy 80g)
50g puree z kokosa wymieszanego z 250 ml wody lub 250 ml mleczka kokosowego
2 zielone papryczki chilli posiekane (ja wywalam pestki, bo nie lubię aż tak bardzo ostrego)
0,25 łyżeczki kurkumy mielonej
0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
0,5 łyżeczki kolendry mielonej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki czarnej gorczycy
1 cebula bardzo drobno posiekana
10 liści curry (nie dałam, bo nie miałam)
Soczewicę włożyć do garnka i zalać 500 ml wody. Dodać posiekaną cebulę, pomidor, mleczko kokosowe, chilli, kurkumę, mielony kmin rzymski i kolendrę, zagotować. Zmniejszyć ogień i nadal gotować, do czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie uzyskując papkowatą konsystencję; może to potrwać około 25 minut.
Na małym ogniu ustawić niewielki rondel i rogrzać w nim olej. Wsypać nasiona kminu rzymskiego i gorczycy, przykryć i poczekać, aż nasiona zaczną pękać. Dodać drobno posiekaną cebule oraz liście curry i smażyć, aż cebula się zrumieni. Dodać ją z przyprawami do soczewicy. Posolić do smaku, zamieszać i smażyć jeszcze przez 5 minut.
Ostatnią edycję dokonał moderator: