- Maj 14, 2006
- 1,077
- 0
- 0
Wg Kulinarnego Atlasu Lata:
Składniki:
- 25 dag mąki
- 1.5 dag proszku do pieczenia
- 15 dag półtłustego twarogu
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Oraz:
- 8-10 parówek
- 1 białko i trochę mleka do posmarowania
Sposób przyrządzania:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Twaróg wymieszaj z mlekiem, jajkiem i olejem, posól. Zagniataj, dodając po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj do grubości 3-4 mm i wytnij paski o wymiarach 16 x 10 cm. Parówki zawiń w paski ciasta, wierzch posmaruj mlekiem, a boki białkiem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Od siebie dodam, że ekspresowo się je robi i są pyszne, ale wrzuciłabym jeszcze do środka kawałek żółtego sera i szczyptę przypraw.

Składniki:
- 25 dag mąki
- 1.5 dag proszku do pieczenia
- 15 dag półtłustego twarogu
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Oraz:
- 8-10 parówek
- 1 białko i trochę mleka do posmarowania
Sposób przyrządzania:
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Twaróg wymieszaj z mlekiem, jajkiem i olejem, posól. Zagniataj, dodając po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj do grubości 3-4 mm i wytnij paski o wymiarach 16 x 10 cm. Parówki zawiń w paski ciasta, wierzch posmaruj mlekiem, a boki białkiem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Od siebie dodam, że ekspresowo się je robi i są pyszne, ale wrzuciłabym jeszcze do środka kawałek żółtego sera i szczyptę przypraw.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: