Parówki (Wiener Würstchen) w cieście droźdżowym

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Wiener Würstchen w cieście drożdzowym

Parowka_w_ciescie.JPG

500g mąki pszennej (typ 405)
10g soli
40g droźdży
50 ml oliwy
280 ml wody (ciepłej)

10 paróweczek (Weiner Würstchen, frankfurterek)

1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania

1.Ze składników na ciasto robimy ciasto droźdżowe (najlepiej w maszynie do robienia chleba)
2.Po wyrośnięciu (jakiejś godzince) ciasto dzielimy na 10 kawałków. Rorwałkowujemy każdy z nich na coś podobnego do owala i nacinamy. Kładziemy kiełbaskę i zawijamy (patrz fotka)
P1120758.JPG
3.Smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni.


ps.Dla twardziochów można dołożyć jeszcze cieniutki paseczek chilii.
ps 2 Przepis pochodzi z : http://www.kuriositaetenladen.com/2009/07/...wickelrock.html
 

Załączniki

  • Parowka_w_ciescie.JPG
    Parowka_w_ciescie.JPG
    190.2 KB · Wyświetleń: 3
  • P1120758.JPG
    P1120758.JPG
    147.3 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
TU podobne przepisy
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy