- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Wiener Würstchen w cieście drożdzowym
500g mąki pszennej (typ 405)
10g soli
40g droźdży
50 ml oliwy
280 ml wody (ciepłej)
10 paróweczek (Weiner Würstchen, frankfurterek)
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania
1.Ze składników na ciasto robimy ciasto droźdżowe (najlepiej w maszynie do robienia chleba)
2.Po wyrośnięciu (jakiejś godzince) ciasto dzielimy na 10 kawałków. Rorwałkowujemy każdy z nich na coś podobnego do owala i nacinamy. Kładziemy kiełbaskę i zawijamy (patrz fotka)
3.Smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni.
ps.Dla twardziochów można dołożyć jeszcze cieniutki paseczek chilii.
ps 2 Przepis pochodzi z : http://www.kuriositaetenladen.com/2009/07/...wickelrock.html

500g mąki pszennej (typ 405)
10g soli
40g droźdży
50 ml oliwy
280 ml wody (ciepłej)
10 paróweczek (Weiner Würstchen, frankfurterek)
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania
1.Ze składników na ciasto robimy ciasto droźdżowe (najlepiej w maszynie do robienia chleba)
2.Po wyrośnięciu (jakiejś godzince) ciasto dzielimy na 10 kawałków. Rorwałkowujemy każdy z nich na coś podobnego do owala i nacinamy. Kładziemy kiełbaskę i zawijamy (patrz fotka)

3.Smarujemy jajkiem z mlekiem i pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni.
ps.Dla twardziochów można dołożyć jeszcze cieniutki paseczek chilii.
ps 2 Przepis pochodzi z : http://www.kuriositaetenladen.com/2009/07/...wickelrock.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: