Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Parówkowe serca*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 452907" data-attributes="member: 2721"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Parówkowe serca </strong></span> </p><p></p><p><span style="font-size: 26px">(o istnieniu tego przepisu powiadomiła niegdyś na Niebie ela2225, pochodzi on natomiast z Wielkiego Żarcia - <em>konkurencja!</em> - specjalnie w celu odnalezienia oryginalnego przepisu zarejestrowałam się tam, przepis jednak już tam nie istnieje. Przepis jest naprawdę wart zrobienia, dlatego myślę, że nikt nie bedzie mi miał za złe, jeśli podam go na <strong>jedynym słusznym </strong> forum kulinarnym. Podobno autorem(ką) przepisu był(a) anty23. )</span></p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">parówki (ilość zależna od apetytu biesiadników)</span></p><p><span style="font-size: 26px">tyle samo jajek</span></p><p><span style="font-size: 26px">tyle samo wykałaczek</span></p><p><span style="font-size: 26px">olej</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Parówkę przecinamy wdłuż, dokładnie w jej połowie, pozostawiając jednak od końca ok 1.5 cm &quot;nienadciętej&quot; parówki.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Bardzo powoli i delikatnie wyginamy parówkę rozcieciem do zewnątrz, tak, by otrzymać kształt &quot;serca&quot;.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Dół parówki spinamy wykałaczką. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Serca przenosimy delikatnie na patelnię z rozgrzanym olejem (masło spaliło by się za szybko).</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">W środek każdej parówki wbijamy po jajku. Gdy jajko się zetnie i zrumieni, odwracamy, i smażymy po 2 stronie.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Gotowe! </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Słuchajcie, to jest naprawdę smaczne ! Robiłam takie parówko-jajka już wiele razy, naprawdę miłe danko.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Mam foremki, dzięki którym jajko sadzone uzyskuje pożądany kształt - więc pomyślałam, że naturalne &quot;foremki&quot; będą jeszcze lepsze. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Cała trudność polega na ukształtowaniu tych serduszek. Za pierwszym razem 2 parówki mi pękły, bo za szybko je wyginałam. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Chodzi o to, by były przecięte dokładnie na środku, i by odginać je pomalutku. </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Do środka najlepiej dać jak najmniejsze jajka. By się lepiej ścięły, smażyłam po 2 stronach.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">To naprawdę dobre połączenie smakowe, dobre urozmaicenie śniadania, a robi się praktycznie tyle samo czasu, co samo jajko. (Usmażone parówki wcale nie są mdłe, jak te nie smażone!)</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Przepis się u nas zdecydowanie przyjął. </span> </p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">A tu do pooglądania parówkowe ciekawostki: <a href="http://www.nipponham.co.jp/winny/kazari/index.html#a" target="_blank">http://www.nipponham.co.jp/winny/kazari/index.html#a</a></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 452907, member: 2721"] [SIZE=12][B]Parówkowe serca [/B][/SIZE] [SIZE=8](o istnieniu tego przepisu powiadomiła niegdyś na Niebie ela2225, pochodzi on natomiast z Wielkiego Żarcia - [I]konkurencja![/I] - specjalnie w celu odnalezienia oryginalnego przepisu zarejestrowałam się tam, przepis jednak już tam nie istnieje. Przepis jest naprawdę wart zrobienia, dlatego myślę, że nikt nie bedzie mi miał za złe, jeśli podam go na [B]jedynym słusznym [/B] forum kulinarnym. Podobno autorem(ką) przepisu był(a) anty23. )[/SIZE] [SIZE=10]parówki (ilość zależna od apetytu biesiadników) tyle samo jajek tyle samo wykałaczek olej Parówkę przecinamy wdłuż, dokładnie w jej połowie, pozostawiając jednak od końca ok 1.5 cm "nienadciętej" parówki. Bardzo powoli i delikatnie wyginamy parówkę rozcieciem do zewnątrz, tak, by otrzymać kształt "serca". Dół parówki spinamy wykałaczką. Serca przenosimy delikatnie na patelnię z rozgrzanym olejem (masło spaliło by się za szybko). W środek każdej parówki wbijamy po jajku. Gdy jajko się zetnie i zrumieni, odwracamy, i smażymy po 2 stronie. Gotowe! Słuchajcie, to jest naprawdę smaczne ! Robiłam takie parówko-jajka już wiele razy, naprawdę miłe danko. Mam foremki, dzięki którym jajko sadzone uzyskuje pożądany kształt - więc pomyślałam, że naturalne "foremki" będą jeszcze lepsze. Cała trudność polega na ukształtowaniu tych serduszek. Za pierwszym razem 2 parówki mi pękły, bo za szybko je wyginałam. Chodzi o to, by były przecięte dokładnie na środku, i by odginać je pomalutku. Do środka najlepiej dać jak najmniejsze jajka. By się lepiej ścięły, smażyłam po 2 stronach. To naprawdę dobre połączenie smakowe, dobre urozmaicenie śniadania, a robi się praktycznie tyle samo czasu, co samo jajko. (Usmażone parówki wcale nie są mdłe, jak te nie smażone!) Przepis się u nas zdecydowanie przyjął. [/SIZE] [SIZE=8]A tu do pooglądania parówkowe ciekawostki: [URL="http://www.nipponham.co.jp/winny/kazari/index.html#a"]http://www.nipponham.co.jp/winny/kazari/index.html#a[/URL][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Parówkowe serca*
Bottom