Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Paryska zupa cebulowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Jotka" data-source="post: 94791" data-attributes="member: 12"><p>Testowałam różne francuskie przepisy na tę zupę; ta jest naprawdę smaczna! z testów mi wynika, że o sukcesie smaku decyduje oprószenie podsmażonej cebuli mąką – zrobi się specyficzna zasmażka i to będzie clou tej zupy</p><p></p><p>1/2 kg białej ostrej cebuli</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka oleju</p><p>1 duża łyżka cukru</p><p>2 łyżki octu winnego czerwonego</p><p>3 łyżki mąki</p><p>pół szklanki wytrawnego białego wina</p><p>2 szklanki bulionu z drobiu (np. z kostki)</p><p>1-2 szklanki gorącej wody</p><p>sól, czarny pieprz</p><p>szczypta tymianku</p><p>szczypta cayenne</p><p>2-3 kromki chleba na grzanki</p><p>5 dag twardego żółtego sera</p><p>masło</p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W szerokim rondlu stopić olej i masło, tłuszcz ma być bardzo rozgrzany. Wrzucić cebulę, wymieszać, zmniejszyć nieco ogień i smażyć ok. 20 minut, często mieszając, aż cebula zmieni kolor na jasno brązowy. To zapewni właściwy smak zupie. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku, wsypać cukier, smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet, wymieszać, smażyć 2 minuty. Oprószyć mąką, wymieszać i dobrą chwilę przesmażyć, a następnie wlać wino, bulion i część wody. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, uzupełniając w miarę potrzeby wodą. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i pieprzem cayenne.</p><p>Przygotować grzanki: pokroić chleb na malutką kostkę, wrzucić na patelnię, na której rozgrzano niewielką ilość masła. Smażyć na malutkim ogniu aż kosteczki się wysuszą i lekko zbrązowieją.</p><p>Utrzeć ser na grubej tarce.</p><p>Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, najlepiej górną grzałkę.</p><p>Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji dodać grzanki, posypać żółtym serem, włożyć do piekarnika na kilka minut, zapiekać aż ser stopi się.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Jotka, post: 94791, member: 12"] Testowałam różne francuskie przepisy na tę zupę; ta jest naprawdę smaczna! z testów mi wynika, że o sukcesie smaku decyduje oprószenie podsmażonej cebuli mąką – zrobi się specyficzna zasmażka i to będzie clou tej zupy 1/2 kg białej ostrej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 duża łyżka cukru 2 łyżki octu winnego czerwonego 3 łyżki mąki pół szklanki wytrawnego białego wina 2 szklanki bulionu z drobiu (np. z kostki) 1-2 szklanki gorącej wody sól, czarny pieprz szczypta tymianku szczypta cayenne 2-3 kromki chleba na grzanki 5 dag twardego żółtego sera masło sposób przygotowania Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. W szerokim rondlu stopić olej i masło, tłuszcz ma być bardzo rozgrzany. Wrzucić cebulę, wymieszać, zmniejszyć nieco ogień i smażyć ok. 20 minut, często mieszając, aż cebula zmieni kolor na jasno brązowy. To zapewni właściwy smak zupie. Dodać posiekany drobno ząbek czosnku, wsypać cukier, smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet, wymieszać, smażyć 2 minuty. Oprószyć mąką, wymieszać i dobrą chwilę przesmażyć, a następnie wlać wino, bulion i część wody. Gotować na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, uzupełniając w miarę potrzeby wodą. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i pieprzem cayenne. Przygotować grzanki: pokroić chleb na malutką kostkę, wrzucić na patelnię, na której rozgrzano niewielką ilość masła. Smażyć na malutkim ogniu aż kosteczki się wysuszą i lekko zbrązowieją. Utrzeć ser na grubej tarce. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, najlepiej górną grzałkę. Zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, do każdej porcji dodać grzanki, posypać żółtym serem, włożyć do piekarnika na kilka minut, zapiekać aż ser stopi się. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Paryska zupa cebulowa
Top
Bottom