Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Paryski krem szczawiowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 865814" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w &quot;Smakach i aromatach&quot; i dopóki można kupić świeży szczaw, postanowiłam ją zrobić. Zupa jest esencjonalna i zarazem delikatna w smaku. Robiłam z połowy porcji, a podanymi proporcjami można obdzielić co najmniej 6 - 8 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>8 szklanek bulionu wołowego ( może być lekki rosół z kostki)</p><p>50 dkg świeżego szczawiu</p><p>szklanka gęstej śmietany (brałam 22 %)</p><p>2 żółtka</p><p>3 łyżki masła</p><p>2 gożdziki</p><p>3 ziarna ziela angielskiego</p><p>łyżka mąki</p><p>1/4 cytryny</p><p>4 jajka ugotowane na twardo</p><p>sól, pieprz</p><p>łyżeczka cukru do smaku</p><p></p><p>Szczaw dokładnie myjemy i odcinamy łodyżki, a listki kroimy w cienkie paseczki. 3 łyżki pokrojonego szczawiu odkładamy do dekoracji, a resztę dusimy na maśle z gożdzikami, zielem angielskim i sokiem wyciśniętym z cytryny. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia.</p><p>Mąkę mieszamy z filiżanką zimnego bulionu tak, żeby nie było grudek, a śmietanę ubijamy z surowymi żółtkami na gładki krem mikserem lub trzepaczką rózgową. </p><p>Podgrzewamy bulion, wlewamy do niego szczaw, rozprowadzoną w bulionie mąkę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie podgrzewamy - nie dopuszczając do wrzenia. Zupę podajemy gorącą, zalewając nią już na talerzach jajka na twardo podzielone na połówki i posypujemy dla dekoracji świeżym szczawiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 865814, member: 10341"] Przepis znalazłam w "Smakach i aromatach" i dopóki można kupić świeży szczaw, postanowiłam ją zrobić. Zupa jest esencjonalna i zarazem delikatna w smaku. Robiłam z połowy porcji, a podanymi proporcjami można obdzielić co najmniej 6 - 8 osób. [B]Składniki[/B] 8 szklanek bulionu wołowego ( może być lekki rosół z kostki) 50 dkg świeżego szczawiu szklanka gęstej śmietany (brałam 22 %) 2 żółtka 3 łyżki masła 2 gożdziki 3 ziarna ziela angielskiego łyżka mąki 1/4 cytryny 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz łyżeczka cukru do smaku Szczaw dokładnie myjemy i odcinamy łodyżki, a listki kroimy w cienkie paseczki. 3 łyżki pokrojonego szczawiu odkładamy do dekoracji, a resztę dusimy na maśle z gożdzikami, zielem angielskim i sokiem wyciśniętym z cytryny. Po 10 minutach zdejmujemy z ognia. Mąkę mieszamy z filiżanką zimnego bulionu tak, żeby nie było grudek, a śmietanę ubijamy z surowymi żółtkami na gładki krem mikserem lub trzepaczką rózgową. Podgrzewamy bulion, wlewamy do niego szczaw, rozprowadzoną w bulionie mąkę i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ponownie podgrzewamy - nie dopuszczając do wrzenia. Zupę podajemy gorącą, zalewając nią już na talerzach jajka na twardo podzielone na połówki i posypujemy dla dekoracji świeżym szczawiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Paryski krem szczawiowy
Bottom