Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Parzybroda*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1481349" data-attributes="member: 10341"><p>Ten przepis dręczył mnie od kilku dni. Znalazłam go w kuchni regionalnej wielkopolskiej (z Poradnika domowego). Wiedziałam, że już gdzieś ją jadłam, a po dokładnym zapoznaniu się z przepisem i ugotowaniu wiedziałam - jak zwykle moja Babcia. Podaję przepis dla 4 osób, chociaż ja tym garnkiem zupy nakarmiłabym i 6 głodomorów.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>- 1 kg białej kapusty</p><p>- 60 dkg ziemniaków</p><p>- 30 dkg chudego surowego boczku</p><p>- 2 cebule</p><p>- 1 łyżka mąki</p><p>- 1 łyżka maggi (nie lubię, ale trochę dodałam, po kropli)</p><p>- 1/4 łyżeczki majeranku (dałam pół łyżeczki)</p><p>- liść laurowy</p><p>- 2 - 3 łyżki posiekanego koperku</p><p>- łyżeczka soku z cytryny (można dać kwasek, ale ja nie używam)</p><p>- cukier, pieprz, sól</p><p></p><p>Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na suchej patelni i odstawiamy. Kapustę czyścimy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy 6 szklankami wrzątku, solimy i lekko słodzimy oraz dodajemy połowę stopionego boczku, liść laurowy oraz majeranek i gotujemy bez przykrycia przez 10 - 15 minut (ja wydłużyłam to gotowanie do 25 minut, bo moja kapusta była wyjątkowo łykowata). Następnie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy razem, aż ziemniaki będą miękkie. Nie powinny się jednak rozpaść.</p><p>Na pozostałym boczku zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyłam mąką, zrumieniłam i po rozprowadzeniu kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotowałam i wszystko wlałam do garnka z kapustą i ziemniakami. Teraz doprawiłam (w moim przypadku odrobiną) maggi, pieprzem, sokiem z cytryny (uważać, żeby nie przedobrzyć, lepiej próbować w czasie doprawiania). Zupę zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1481349, member: 10341"] Ten przepis dręczył mnie od kilku dni. Znalazłam go w kuchni regionalnej wielkopolskiej (z Poradnika domowego). Wiedziałam, że już gdzieś ją jadłam, a po dokładnym zapoznaniu się z przepisem i ugotowaniu wiedziałam - jak zwykle moja Babcia. Podaję przepis dla 4 osób, chociaż ja tym garnkiem zupy nakarmiłabym i 6 głodomorów. [B]Składniki[/B] - 1 kg białej kapusty - 60 dkg ziemniaków - 30 dkg chudego surowego boczku - 2 cebule - 1 łyżka mąki - 1 łyżka maggi (nie lubię, ale trochę dodałam, po kropli) - 1/4 łyżeczki majeranku (dałam pół łyżeczki) - liść laurowy - 2 - 3 łyżki posiekanego koperku - łyżeczka soku z cytryny (można dać kwasek, ale ja nie używam) - cukier, pieprz, sól Boczek kroimy w kostkę, wysmażamy na suchej patelni i odstawiamy. Kapustę czyścimy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Zalewamy 6 szklankami wrzątku, solimy i lekko słodzimy oraz dodajemy połowę stopionego boczku, liść laurowy oraz majeranek i gotujemy bez przykrycia przez 10 - 15 minut (ja wydłużyłam to gotowanie do 25 minut, bo moja kapusta była wyjątkowo łykowata). Następnie wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy razem, aż ziemniaki będą miękkie. Nie powinny się jednak rozpaść. Na pozostałym boczku zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyłam mąką, zrumieniłam i po rozprowadzeniu kilkoma łyżkami zimnej wody, zagotowałam i wszystko wlałam do garnka z kapustą i ziemniakami. Teraz doprawiłam (w moim przypadku odrobiną) maggi, pieprzem, sokiem z cytryny (uważać, żeby nie przedobrzyć, lepiej próbować w czasie doprawiania). Zupę zagotować. Przed podaniem posypać koperkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Parzybroda*
Top
Bottom