Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pascha waniliowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 959261" data-attributes="member: 10341"><p>Od dłuższego czasu już nie piekę, ale czasem robię desery, a takim obowiązkowym deserem na Wielkanoc jest pascha. W ubiegłym roku podałam przepis na malinową, a w tym roku czas na ten deser o rosyjskim rodowodzie o smaku waniliowym. Pracy niewiele, a przyjemności dużo. Robiłam ją dziesiątki razy z miesięcznika Ty i Ja i dzisiaj powtórzę ten sam przepis.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 kg słodkiego, tłustego twarogu</p><p>5 - 6 ugotowanych na twardo żółtek</p><p>25 dkg świeżutkiego masła</p><p>25 - 30 dkg cukru pudru</p><p>laska utłuczonej na proszek wanilii</p><p>5 - 10 dkg oparzonych, obranych i posiekanych na cienkie słupki migdałów</p><p>5 - 10 dkg oparzonych i dobrze osączonych rodzynków</p><p>trochę najdrobniej posiekanej usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej</p><p></p><p>Twaróg wraz z żółtkami przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Oddzielnie w donicy, ucieramy na puch masło wraz z cukrem pudrem. Utarte masło ucieramy następnie przez kilkanaście minut ze zmielonym serem, dodajac sproszkowaną wanilię i na końcu bakalie. Ilość według uznania. Nie robiłam tylko z płatkami migdałowymi i według mnie, nie bardzo one by tu pasowały. Ja biorę raczej (czasem mnjuej lub więcej) powyżej 5 dkg każdych bakalii ( za wyjątkiemj skórki pomarańczowej, ktorej daję na wyczucie 1 - 1,5 łyżki). Po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę paschową wkładamy wg przepisu do wyłożonej wilgotną serwetą doniczki. Ja, co znacznie bardziej proste, i równie skuteczne, formuję z masy grubszy wałek, który następnie owijam zwilżoną i doskonale wyżętą serwetą, na której kładę obciążoną np. kilkoma książkami deseczkę. </p><p>Po 12 godzinach dojrzewania na parterze lodówki (lub w innym chłodnyjm miejscu), paschę ostroznie odwijam i kładę na podłużnym, dopasowanym rozmiarami półmisku, i dekoruję osączonymi konfiturami, skórką pomarańczową, połówkami migdałów, a czasem nawet kolorowymi galaretkami owocowymi. Z dojrzałej paschy można również formować zgrabne porcje, używając do tego celu małych foremek do pieczenia babek. UWAGA! Paschę zawsze podaje się dobrze ochłodzoną.</p><p>Pisania sporo, pracy znacznie mniej, a efekt znakomity.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 959261, member: 10341"] Od dłuższego czasu już nie piekę, ale czasem robię desery, a takim obowiązkowym deserem na Wielkanoc jest pascha. W ubiegłym roku podałam przepis na malinową, a w tym roku czas na ten deser o rosyjskim rodowodzie o smaku waniliowym. Pracy niewiele, a przyjemności dużo. Robiłam ją dziesiątki razy z miesięcznika Ty i Ja i dzisiaj powtórzę ten sam przepis. [B]Składniki [/B]1/2 kg słodkiego, tłustego twarogu 5 - 6 ugotowanych na twardo żółtek 25 dkg świeżutkiego masła 25 - 30 dkg cukru pudru laska utłuczonej na proszek wanilii 5 - 10 dkg oparzonych, obranych i posiekanych na cienkie słupki migdałów 5 - 10 dkg oparzonych i dobrze osączonych rodzynków trochę najdrobniej posiekanej usmażonej w cukrze skórki pomarańczowej Twaróg wraz z żółtkami przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Oddzielnie w donicy, ucieramy na puch masło wraz z cukrem pudrem. Utarte masło ucieramy następnie przez kilkanaście minut ze zmielonym serem, dodajac sproszkowaną wanilię i na końcu bakalie. Ilość według uznania. Nie robiłam tylko z płatkami migdałowymi i według mnie, nie bardzo one by tu pasowały. Ja biorę raczej (czasem mnjuej lub więcej) powyżej 5 dkg każdych bakalii ( za wyjątkiemj skórki pomarańczowej, ktorej daję na wyczucie 1 - 1,5 łyżki). Po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników masę paschową wkładamy wg przepisu do wyłożonej wilgotną serwetą doniczki. Ja, co znacznie bardziej proste, i równie skuteczne, formuję z masy grubszy wałek, który następnie owijam zwilżoną i doskonale wyżętą serwetą, na której kładę obciążoną np. kilkoma książkami deseczkę. Po 12 godzinach dojrzewania na parterze lodówki (lub w innym chłodnyjm miejscu), paschę ostroznie odwijam i kładę na podłużnym, dopasowanym rozmiarami półmisku, i dekoruję osączonymi konfiturami, skórką pomarańczową, połówkami migdałów, a czasem nawet kolorowymi galaretkami owocowymi. Z dojrzałej paschy można również formować zgrabne porcje, używając do tego celu małych foremek do pieczenia babek. UWAGA! Paschę zawsze podaje się dobrze ochłodzoną. Pisania sporo, pracy znacznie mniej, a efekt znakomity. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pascha waniliowa
Bottom