Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
PASCHA
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Beata71" data-source="post: 267622" data-attributes="member: 1254"><p>To jest pascha, którą robiłam wiele razy na Wielkanoc. Jest łatwa w przygotowaniu i używa się do jej przygotowania <u>ugotowanych</u> żółtek. Ponieważ ja zwykle gotuję na "oko" więc pomagam sobie książką Elżbiety Kensy "Kuchnia Podkarpacia", za którą podaję dokładne proporcje.</p><p></p><p></p><p><strong>PASCHA</strong></p><p></p><p>50 dkg sera białego (dobrze odciśniętego)*</p><p>8 żółtek ugotowanych na twardo</p><p>25 dkg masła</p><p>1 szkl. cukru pudru</p><p>cukier waniliowy</p><p>bakalie (rodzynki, obrane migdały, smażona skórka z pomarańczy, itp.)</p><p>zapach</p><p>cytryna*</p><p></p><p>1. żółtka przetrzeć przez sito;</p><p>2. ser przetrzeć przez sito (mielonego nie trzeba);</p><p>3. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę;</p><p>4. do masy maślano-cukrowej dodać przetarte żółtka, utrzeć; </p><p>5. do w/w masy dodać ser, utrzeć;</p><p>6. dodać bakalie, zapach, cytrynę (skórkę/sok - do smaku) zamieszać;</p><p>7. włożyć do formy na paschę albo sita wyłożonego ściereczką, przycisnąć obciążoną deseczką. Po wycieknięciu serwatki pokroić jak torcik.</p><p></p><p></p><p>*ser może być mielony, wtedy serwatki nie ma zbyt dużo i masę można formować w dowolnej formie</p><p>*niekoniecznie</p><p></p><p>P.s. Ponieważ tutaj używamy tylko żółtka, białka można wykorzystać do jakiejś sałatki, albo do świątecznego chrzanu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Beata71, post: 267622, member: 1254"] To jest pascha, którą robiłam wiele razy na Wielkanoc. Jest łatwa w przygotowaniu i używa się do jej przygotowania [U]ugotowanych[/U] żółtek. Ponieważ ja zwykle gotuję na "oko" więc pomagam sobie książką Elżbiety Kensy "Kuchnia Podkarpacia", za którą podaję dokładne proporcje. [B]PASCHA[/B] 50 dkg sera białego (dobrze odciśniętego)* 8 żółtek ugotowanych na twardo 25 dkg masła 1 szkl. cukru pudru cukier waniliowy bakalie (rodzynki, obrane migdały, smażona skórka z pomarańczy, itp.) zapach cytryna* 1. żółtka przetrzeć przez sito; 2. ser przetrzeć przez sito (mielonego nie trzeba); 3. masło utrzeć z cukrem na puszystą masę; 4. do masy maślano-cukrowej dodać przetarte żółtka, utrzeć; 5. do w/w masy dodać ser, utrzeć; 6. dodać bakalie, zapach, cytrynę (skórkę/sok - do smaku) zamieszać; 7. włożyć do formy na paschę albo sita wyłożonego ściereczką, przycisnąć obciążoną deseczką. Po wycieknięciu serwatki pokroić jak torcik. *ser może być mielony, wtedy serwatki nie ma zbyt dużo i masę można formować w dowolnej formie *niekoniecznie P.s. Ponieważ tutaj używamy tylko żółtka, białka można wykorzystać do jakiejś sałatki, albo do świątecznego chrzanu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
PASCHA
Top
Bottom