- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Pasiaste KIFLE z serem
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=7795.0
Ciasto:
*200 ml mleka;
* 2 st. ł cukru
* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)
* 1 łyżeczka soli
* 20 g oleju roślinnego;
* 300 g mąki.
Nadzienie:
150 g sera np.Gouda
Do smarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka oleju
Drożdże pokruszyć, dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki, trochę podgrzanego mleka.
Zostawić na 10 - 15 min. dla aktywacji. - w przesianą mąkę wlać pieniące się drożdże, dodać pozostały cukier, sól i mleko, zagnieść ciasto.
Pod koniec zagniatania dodać olej, dobrze wyrobić.Ciasto powinno wyjść miękkie, ale nie lepkie. Powinno być plastyczne.
Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na 40 min. albo do powiększenia jego objętości 2 razy. - podzielić ciasto na jednakowe kulki - ilość zależy od tego, jakiego rozmiaru rogaliki chcemy otrzymać.-
Rozwałkować każdą kulkę w owal o grubości 3 mm, na połowę położyć plastry sera, na drugiej połowie zrobić 3 podłużne nacięcia, nie rozcinać ciasta do końca. - zwinąć w roladę niezbyt szczelnie, zaczynając od strony nadziewanej.
Wyłożyć szwem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dać odpocząć 15 min., posmarować ubitym z mlekiem i olejem jajkiem.
- Piec w nagrzanym do 220 ° piekarniku przez 10 - 12 min.Ostudzić na sicie.
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=7795.0

Ciasto:
*200 ml mleka;
* 2 st. ł cukru
* 1 st. ł. suszonych drożdży; (18 g świeżych)
* 1 łyżeczka soli
* 20 g oleju roślinnego;
* 300 g mąki.
Nadzienie:
150 g sera np.Gouda
Do smarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
1 łyżeczka oleju
Drożdże pokruszyć, dodać po 1 łyżeczce cukru i mąki, trochę podgrzanego mleka.
Zostawić na 10 - 15 min. dla aktywacji. - w przesianą mąkę wlać pieniące się drożdże, dodać pozostały cukier, sól i mleko, zagnieść ciasto.
Pod koniec zagniatania dodać olej, dobrze wyrobić.Ciasto powinno wyjść miękkie, ale nie lepkie. Powinno być plastyczne.
Zostawić ciasto w ciepłym miejscu na 40 min. albo do powiększenia jego objętości 2 razy. - podzielić ciasto na jednakowe kulki - ilość zależy od tego, jakiego rozmiaru rogaliki chcemy otrzymać.-
Rozwałkować każdą kulkę w owal o grubości 3 mm, na połowę położyć plastry sera, na drugiej połowie zrobić 3 podłużne nacięcia, nie rozcinać ciasta do końca. - zwinąć w roladę niezbyt szczelnie, zaczynając od strony nadziewanej.
Wyłożyć szwem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dać odpocząć 15 min., posmarować ubitym z mlekiem i olejem jajkiem.
- Piec w nagrzanym do 220 ° piekarniku przez 10 - 12 min.Ostudzić na sicie.

Ostatnią edycję dokonał moderator: