Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pasiasty sernik ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1019702" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]56018[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p></p><p>* Ciastka digestive (225g)</p><p>* 70g masła</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p></p><p>* 700g sera śmietankowego</p><p>* 200g śmietanki kremówki (30%)</p><p>* 3 jajka (średniej wielkości)</p><p>* 3 łyżki (z górką) mąki pszennej</p><p>* 300g nutelli (lub podobnej pasty)</p><p>* 100g białej czekolady</p><p>* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii</p><p></p><p><strong>Wierzch:</strong></p><p></p><p>* Śliwki</p><p>* 250g powideł śliwkowych</p><p>* 100g gorzkiej czekolady</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach.</p><p></p><p>Do miski włożyć ser śmietankowy i wlać śmietanę. Wymieszać razem. Dodać mąkę i jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie ale nie długo, aby nie napowietrzyć masy.</p><p>Ok. połowy masy serowej przełożyć do drugiej miski i dodać do niej nutellę. Wymieszać. Do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, białą czekoladę i dokładnie wymieszać.</p><p>Śliwki przeciąć na pół lub na 4 części jeżeli są bardzo duże.</p><p>Na środek tortownicy wylać 3 łyżki ciemnej masy serowej. Na ciemną wylewamy 3 łyżki białej masy serowej. Staramy się aby masy serowe lekko rozprowadzić po dnie tortownicy. Masy serowe wylewamy na zmianę aż do ich wyczerpania. Delikatnie wygładzamy wierzch, na którym układamy śliwki, skórką do dołu.</p><p>Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (135 stopni w termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godz.</p><p>Sernik wyjmujemy i lekko studzimy a w tym czasie podgrzewamy powidła z połamaną na kawałki czekoladą, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Gorącą masę czekoladowo-powidłową wykładamy na śliwki.</p><p>Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin</p><p></p><p>[ATTACH=full]56017[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1019702, member: 4258"] [ATTACH=full]56018[/ATTACH] [B]Spód:[/B] * Ciastka digestive (225g) * 70g masła [B]Masa serowa:[/B] * 700g sera śmietankowego * 200g śmietanki kremówki (30%) * 3 jajka (średniej wielkości) * 3 łyżki (z górką) mąki pszennej * 300g nutelli (lub podobnej pasty) * 100g białej czekolady * 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [B]Wierzch:[/B] * Śliwki * 250g powideł śliwkowych * 100g gorzkiej czekolady [B]Wykonanie:[/B] Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Do miski włożyć ser śmietankowy i wlać śmietanę. Wymieszać razem. Dodać mąkę i jajka i ekstrakt waniliowy. Wymieszać dokładnie ale nie długo, aby nie napowietrzyć masy. Ok. połowy masy serowej przełożyć do drugiej miski i dodać do niej nutellę. Wymieszać. Do pozostałej masy serowej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Śliwki przeciąć na pół lub na 4 części jeżeli są bardzo duże. Na środek tortownicy wylać 3 łyżki ciemnej masy serowej. Na ciemną wylewamy 3 łyżki białej masy serowej. Staramy się aby masy serowe lekko rozprowadzić po dnie tortownicy. Masy serowe wylewamy na zmianę aż do ich wyczerpania. Delikatnie wygładzamy wierzch, na którym układamy śliwki, skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (135 stopni w termoobiegu) i pieczemy ok. 1 godz. Sernik wyjmujemy i lekko studzimy a w tym czasie podgrzewamy powidła z połamaną na kawałki czekoladą, ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Gorącą masę czekoladowo-powidłową wykładamy na śliwki. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin [ATTACH=full]56017[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pasiasty sernik ze śliwkami
Top
Bottom