Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paska ukraińska
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moniak" data-source="post: 1674506" data-attributes="member: 69"><p>WOW!</p><p>A tu wersja mojej studentki (a właściwie jej babci)</p><p>Składniki:</p><p> 400 ml mleka o temperaturze pokojowej</p><p> 700 g mąki</p><p> 50 g świeżych drożdży</p><p> 1 stołowa łyżka miodu</p><p> 15 żółtek</p><p> 200 g cukru</p><p> 1/2 łyżeczki soli</p><p> 200 g masła</p><p> 1 laska wanilii</p><p> 150 g suszonych owoców (rodzynki, morele, żurawina)</p><p> 100 ml mocnego alkoholu (ja dawałam wiski )</p><p> 1 jajko do smarowania powierzchni</p><p></p><p>Dla dekoracji:</p><p> Glazura na białkach</p><p> Orzechy i suszone owoce ale pyszna j bez tego jest </p><p>Przepis:</p><p></p><p>Suszone owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 1 minutę i odcedzić. Zalać alkoholem i pozostawić na 3 dni i każde 8 godzin ich mieszać</p><p></p><p></p><p></p><p>1. Zagotować 300 ml mleka. Do miski wsypać 125 g mąki i zalać wrzącym mlekiem. Mieszać do momentu, aż prawie nie będzie grudek. Odstawić masę na bok do ostygnięcia do temperatury pokojowej.</p><p>2. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże, dodać do kremowej masy (po schłodzeniu). Wymieszać i odstawić na 20 minut. </p><p>3. Żółtka lekko ubić z cukrem i solą. </p><p>4. Rozpuścić masło na małym ogniu i nieco ostudzić.</p><p>5. Do dużej miski dodać resztę mąki, wanilię, miód, żółtka z cukrem i masło. Zagnieść lepkie ciasto. Wyrabiać, aż masa będzie gładka, 6-8 minut w mieszarce planetarnej przy średniej prędkości, 12-15 minut ręcznie (ale lepiej to robić w mieszarce ). </p><p>6. Przykryć miskę z ciastem lekko wilgotną ściereczką i odstawić na półtorej godziny.( tak jest w przepisie ale lepiej na 2) </p><p>7. Suszone owoce odcedzić i obtoczyć w mące tak żeby były całkowicie nią pokryte. </p><p>8. Wsypać owoce w podrośnięte ciasto, mieszając go jeszcze raz. Mieszać do momentu równomiernego rozprowadzenia suszonych owoców w cieście.</p><p>9. Rozgrzać piekarnik do 190?C.</p><p>10. Formę dla paski posmarować olejem roślinnym. ( ale ja sparowaliśmy oliwnym ) </p><p>11. Wypełnić formę ciastem nieco ponad połowę i trochę mniej niż 2/3. </p><p>12. Przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 40-50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do wierzchu.</p><p>13. Posmarować powierzchnie babek ubitym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika !! Inaczej paski opadną!</p><p>16. Czas pieczenia zależy od rozmiaru form. Wierzch powinien dobrze się zarumienić. Można zrobić test drewnianym patyczkiem. Wetknięta głęboko w środek ciasta powinna wychodzić czysta.</p><p>17. Wyjąć gotowe paski z piekarnika. Odstawić na 10 minut ostygnąć. Wyjąć z metalowej formy lub pozostawić w papierowych formach. Babki powinny całkowicie ostygnąć przed nałożeniem na nie lukru.</p><p>18. Przygotować glazurę na białkach i obficie posmarować powierzchnię paski - lepiej nie kupować w sklepie bo wtedy nie jest taka pyszna </p><p>19.i aż do wystygnięcia nie jeść !!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moniak, post: 1674506, member: 69"] WOW! A tu wersja mojej studentki (a właściwie jej babci) Składniki: 400 ml mleka o temperaturze pokojowej 700 g mąki 50 g świeżych drożdży 1 stołowa łyżka miodu 15 żółtek 200 g cukru 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 1 laska wanilii 150 g suszonych owoców (rodzynki, morele, żurawina) 100 ml mocnego alkoholu (ja dawałam wiski ) 1 jajko do smarowania powierzchni Dla dekoracji: Glazura na białkach Orzechy i suszone owoce ale pyszna j bez tego jest Przepis: Suszone owoce zalać wrzątkiem, odstawić na 1 minutę i odcedzić. Zalać alkoholem i pozostawić na 3 dni i każde 8 godzin ich mieszać 1. Zagotować 300 ml mleka. Do miski wsypać 125 g mąki i zalać wrzącym mlekiem. Mieszać do momentu, aż prawie nie będzie grudek. Odstawić masę na bok do ostygnięcia do temperatury pokojowej. 2. W pozostałym mleku rozpuścić drożdże, dodać do kremowej masy (po schłodzeniu). Wymieszać i odstawić na 20 minut. 3. Żółtka lekko ubić z cukrem i solą. 4. Rozpuścić masło na małym ogniu i nieco ostudzić. 5. Do dużej miski dodać resztę mąki, wanilię, miód, żółtka z cukrem i masło. Zagnieść lepkie ciasto. Wyrabiać, aż masa będzie gładka, 6-8 minut w mieszarce planetarnej przy średniej prędkości, 12-15 minut ręcznie (ale lepiej to robić w mieszarce ). 6. Przykryć miskę z ciastem lekko wilgotną ściereczką i odstawić na półtorej godziny.( tak jest w przepisie ale lepiej na 2) 7. Suszone owoce odcedzić i obtoczyć w mące tak żeby były całkowicie nią pokryte. 8. Wsypać owoce w podrośnięte ciasto, mieszając go jeszcze raz. Mieszać do momentu równomiernego rozprowadzenia suszonych owoców w cieście. 9. Rozgrzać piekarnik do 190?C. 10. Formę dla paski posmarować olejem roślinnym. ( ale ja sparowaliśmy oliwnym ) 11. Wypełnić formę ciastem nieco ponad połowę i trochę mniej niż 2/3. 12. Przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 40-50 minut. Ciasto powinno wyrosnąć prawie do wierzchu. 13. Posmarować powierzchnie babek ubitym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika !! Inaczej paski opadną! 16. Czas pieczenia zależy od rozmiaru form. Wierzch powinien dobrze się zarumienić. Można zrobić test drewnianym patyczkiem. Wetknięta głęboko w środek ciasta powinna wychodzić czysta. 17. Wyjąć gotowe paski z piekarnika. Odstawić na 10 minut ostygnąć. Wyjąć z metalowej formy lub pozostawić w papierowych formach. Babki powinny całkowicie ostygnąć przed nałożeniem na nie lukru. 18. Przygotować glazurę na białkach i obficie posmarować powierzchnię paski - lepiej nie kupować w sklepie bo wtedy nie jest taka pyszna 19.i aż do wystygnięcia nie jeść !!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paska ukraińska
Top
Bottom