Pasta al limone, czyli spaghetti lub tagliatelle

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Pasta al limone

Pasta_alla_limone.JPG

300 g Spaghetti lub tagliatelle
400 g zamrożonego zielonego groszku (lekko rozmrozonego)
2 ząbki czosnku
30 ml oleju
1 łyżeczka mąki
200 ml śmietany
200 ml bulionu
sok z jednaj cytryny
łyżeczka soli i pieprzu oraz cukru.
garść szałwii lub bazylii
kawałki cytryny do dekoracji

1.W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po 5 minutach dodajemy zielony groszek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
2.W szerokim garnku (wysokiej patelni) rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekany czosnek. Bardzo krótko smażymy, posypujemy mąką, dodajemy śmietanę i bulion oraz sól, pieprz i cukier, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Na lekkim ogniu gotujemy 5 minut. Dodajemy makaron z groszkiem ,drobno posiekane zioła oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut.
3.Podajemy udekorwane kawałeczkami cytryny

Przepis pochodzi z: http://kulinarischeswunderland.blogspot.co...lla-limone.html
 

Załączniki

  • Pasta_alla_limone.JPG
    Pasta_alla_limone.JPG
    139.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Jasne że oliwa będzie lepsza. Co do tej mąki to jest jej minimalna ilość na prawie 400 ml płynu, przyznaję ,że sama smiatana zgęszcza ten sos w pewnym stopniu, chociaż ja osobiście lubię jak makaron pływa w dużej ilości sosu, i do tego jest gęsty.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy