- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pasta al limone
300 g Spaghetti lub tagliatelle
400 g zamrożonego zielonego groszku (lekko rozmrozonego)
2 ząbki czosnku
30 ml oleju
1 łyżeczka mąki
200 ml śmietany
200 ml bulionu
sok z jednaj cytryny
łyżeczka soli i pieprzu oraz cukru.
garść szałwii lub bazylii
kawałki cytryny do dekoracji
1.W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po 5 minutach dodajemy zielony groszek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
2.W szerokim garnku (wysokiej patelni) rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekany czosnek. Bardzo krótko smażymy, posypujemy mąką, dodajemy śmietanę i bulion oraz sól, pieprz i cukier, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Na lekkim ogniu gotujemy 5 minut. Dodajemy makaron z groszkiem ,drobno posiekane zioła oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut.
3.Podajemy udekorwane kawałeczkami cytryny
Przepis pochodzi z: http://kulinarischeswunderland.blogspot.co...lla-limone.html

300 g Spaghetti lub tagliatelle
400 g zamrożonego zielonego groszku (lekko rozmrozonego)
2 ząbki czosnku
30 ml oleju
1 łyżeczka mąki
200 ml śmietany
200 ml bulionu
sok z jednaj cytryny
łyżeczka soli i pieprzu oraz cukru.
garść szałwii lub bazylii
kawałki cytryny do dekoracji
1.W osolonej wodzie gotujemy makaron. Po 5 minutach dodajemy zielony groszek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
2.W szerokim garnku (wysokiej patelni) rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno posiekany czosnek. Bardzo krótko smażymy, posypujemy mąką, dodajemy śmietanę i bulion oraz sól, pieprz i cukier, wszystko mieszamy na jednolitą masę. Na lekkim ogniu gotujemy 5 minut. Dodajemy makaron z groszkiem ,drobno posiekane zioła oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut.
3.Podajemy udekorwane kawałeczkami cytryny
Przepis pochodzi z: http://kulinarischeswunderland.blogspot.co...lla-limone.html
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: