Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta jabłkowa.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 835636" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot;. Przyznam, że robiłam ją bez większego przekonania, bo do czego niby może być użyta taka pasta? Sądząc po składzie, raczej wytrawna niż słodka, a większości z nas owoce kojarzą się ze słodyczami. Postanowiłam jednak zaryzykować i wcale tego nie żałuję.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>5 łyżek masła</p><p>5 szalotek (do kupienia w każdym supermarkecie)</p><p>3 dorodne jabłka (odmiana dowolna, ja wybrałam kruche championy)</p><p>3 łyżki brandy</p><p>2 łyżki gęstej śmietany (ja brałam 22%)</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>szczypta soli</p><p>szczypta pieprzu</p><p></p><p>Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy drobno posiekane szalotki. Dodajemy obrane, drobno posiekane jabłka. Smażymy razem około 5 minut. Przekładamy jabłka z szalotkami do blendera, dodajemy brandy, śmietanę, sok z cytryny i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotową pastę, o doskonałym smaku, podajemy ze słodką chałką jako deser lub na niedzielne śniadanie. Mnie smakuje także z tostami i krakersami, choć przyznam, że połączenie z chałką jest najbardziej trafne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 835636, member: 10341"] Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia". Przyznam, że robiłam ją bez większego przekonania, bo do czego niby może być użyta taka pasta? Sądząc po składzie, raczej wytrawna niż słodka, a większości z nas owoce kojarzą się ze słodyczami. Postanowiłam jednak zaryzykować i wcale tego nie żałuję. [B]Składniki[/B] 5 łyżek masła 5 szalotek (do kupienia w każdym supermarkecie) 3 dorodne jabłka (odmiana dowolna, ja wybrałam kruche championy) 3 łyżki brandy 2 łyżki gęstej śmietany (ja brałam 22%) 1 łyżka soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu Masło rozpuszczamy na patelni i smażymy drobno posiekane szalotki. Dodajemy obrane, drobno posiekane jabłka. Smażymy razem około 5 minut. Przekładamy jabłka z szalotkami do blendera, dodajemy brandy, śmietanę, sok z cytryny i po szczypcie soli oraz pieprzu. Wszystko miksujemy na gładką masę. Gotową pastę, o doskonałym smaku, podajemy ze słodką chałką jako deser lub na niedzielne śniadanie. Mnie smakuje także z tostami i krakersami, choć przyznam, że połączenie z chałką jest najbardziej trafne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta jabłkowa.
Top
Bottom