To było moje dzisiejsze śniadanie, ale rano forum nie działało, więc nie mogłam się pochwalić. Zjadłam je w samotności i tylko smak tej pasty wynagrodził mi inne niepowodzenia. Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej. Do zrobienia pasty potrzebne są:
Składniki
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka na twardo ( 1 do dekoracji)
1 szalotka ( w ostateczności może być dymka)
1 opakowanie twarożku śmietankowego (20 dkg)
szczypta czosnku granulowanego
sól, pieprz
do podania - ciemny chleb, plasterki cebuli i listki rukoli
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, a miąższ rozgniatamy widelcem i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Jedno jajko obieramy ze skorupki i również rozgniatamy widelcem. Szalotkę (lub dymkę) drobno siekamy i mieszamy z awokado oraz rozgniecionym jajkiem i dodajemy twarożek.
Przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem ( jadłam z razowcem na miodzie), udekorowane plasterkami jajka na twardo, krążkami cebuli i listkami rukoli.
Składniki
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 jajka na twardo ( 1 do dekoracji)
1 szalotka ( w ostateczności może być dymka)
1 opakowanie twarożku śmietankowego (20 dkg)
szczypta czosnku granulowanego
sól, pieprz
do podania - ciemny chleb, plasterki cebuli i listki rukoli
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, a miąższ rozgniatamy widelcem i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny. Jedno jajko obieramy ze skorupki i również rozgniatamy widelcem. Szalotkę (lub dymkę) drobno siekamy i mieszamy z awokado oraz rozgniecionym jajkiem i dodajemy twarożek.
Przyprawiamy do smaku czosnkiem, solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem ( jadłam z razowcem na miodzie), udekorowane plasterkami jajka na twardo, krążkami cebuli i listkami rukoli.