- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Pasta z cukinią
200 g makaronu
2 łyżki oliwy najlepiej o smaku czosnkowym
4 dymki pokrojone w cienkie plasterki
500 g cukinii pokrojonej w kostkę
60 ml wytrawnego białego wina
pęczek pietruszki drobno pokrojonej
płaska łyżeczka pieprzu
100 g parmesanu
10 g masła
1. W mocno osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
2. Cebulę z czosnkiem smażymy na oliwie 1 minutę, dodajemy cukinię i dusimy następne 5 minut.
Dolewamy wino, pieprz i 3/4 naszej pietruszki. Dusimy 5 minut.
3. Odcedzamy makaron, a przy okazji do cukinii dolewamy 4 łyżki wody z makaronu i 80 g sera i masło.
4. Dodajemy makaron i mieszamy. Wykładamy ma talerz i posypujemy resztką pietruszki i sera.
Ps.1 Do przepisu użyłem fusili carti bucati i casarecce.
Ps.2 Przepis pochodzi z książki Nigellissima - Włoskie inspiracje

200 g makaronu
2 łyżki oliwy najlepiej o smaku czosnkowym
4 dymki pokrojone w cienkie plasterki
500 g cukinii pokrojonej w kostkę
60 ml wytrawnego białego wina
pęczek pietruszki drobno pokrojonej
płaska łyżeczka pieprzu
100 g parmesanu
10 g masła
1. W mocno osolonej wodzie gotujemy makaron al dente.
2. Cebulę z czosnkiem smażymy na oliwie 1 minutę, dodajemy cukinię i dusimy następne 5 minut.
Dolewamy wino, pieprz i 3/4 naszej pietruszki. Dusimy 5 minut.
3. Odcedzamy makaron, a przy okazji do cukinii dolewamy 4 łyżki wody z makaronu i 80 g sera i masło.
4. Dodajemy makaron i mieszamy. Wykładamy ma talerz i posypujemy resztką pietruszki i sera.
Ps.1 Do przepisu użyłem fusili carti bucati i casarecce.
Ps.2 Przepis pochodzi z książki Nigellissima - Włoskie inspiracje