- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Wpisuję dla własnej pamięci
, przepis rodzinny.
Składniki:
0,5 średniej makreli wędzonej oczyszczonej i pozbawionej ości
1 łyżka masła
1 średnia cebula drobno posiekana
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
kilka ogórków konserwowych drobno posiekanych
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzać tłuszcz na patelni i przesmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć aż się połączy w jedną masę. Jajka rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić makrelę, jajka, przesmażoną cebulkę i ogórki, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem (sporo, inaczej będzie mdłe). Jeśli trzeba dodać ogórków konserwowych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości
. Pyszne na ciemnym żytnim chlebie. Można ułatwić sobie pracę i wszystko wrzucić do malaksera, ale smaczniejsza jest wersja "ręczna", gruboziarnista

Składniki:
0,5 średniej makreli wędzonej oczyszczonej i pozbawionej ości
1 łyżka masła
1 średnia cebula drobno posiekana
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
kilka ogórków konserwowych drobno posiekanych
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Rozgrzać tłuszcz na patelni i przesmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć aż się połączy w jedną masę. Jajka rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić makrelę, jajka, przesmażoną cebulkę i ogórki, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem (sporo, inaczej będzie mdłe). Jeśli trzeba dodać ogórków konserwowych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości


Ostatnią edycję dokonał moderator: