Pasta makrelowa I

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wpisuję dla własnej pamięci
icon_mrgreen.gif
, przepis rodzinny.

Składniki:
0,5 średniej makreli wędzonej oczyszczonej i pozbawionej ości
1 łyżka masła
1 średnia cebula drobno posiekana
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (80 g)
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
kilka ogórków konserwowych drobno posiekanych
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Rozgrzać tłuszcz na patelni i przesmażyć cebulę na złoty kolor, dodać do niej koncentrat pomidorowy i chwilę smażyć aż się połączy w jedną masę. Jajka rozdrobnić widelcem. Do miski wrzucić makrelę, jajka, przesmażoną cebulkę i ogórki, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem (sporo, inaczej będzie mdłe). Jeśli trzeba dodać ogórków konserwowych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości
icon_mrgreen.gif
. Pyszne na ciemnym żytnim chlebie. Można ułatwić sobie pracę i wszystko wrzucić do malaksera, ale smaczniejsza jest wersja "ręczna", gruboziarnista
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy