Pasta makrelowa II

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Wpisuję dla własnej pamięci
icon_mrgreen.gif
, przepis rodzinny.

Składniki:

0,5 średniej makreli wędzonej, oczyszczonej i pozbawionej ości
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula drobno posiekana
kilka kiszonych ogórków drobno posiekanych
1 łyżka musztardy (ja daję sarepską)
1 łyżka gęstego majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę osolić i odstawić na chwilę, aż puści sok. W tym czasie wrzucić do miski makrelę, rozdrobnione widelcem jajka, ogórki, musztardę, majonez, a na koniec cebulę. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba dodać ogórków kiszonych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości
icon_mrgreen.gif
. Pyszne na ciemnym żytnim chlebie. Można ułatwić sobie pracę i wszystko wrzucić do malaksera, ale smaczniejsza jest wersja "ręczna", gruboziarnista
icon_smile.gif


 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
ANNEBLACK polecam też tą drugą, jest przepyszna i szybko się robi, ja zazwyczaj serwuję obie, bo trudno nam się zdecydować na jedną
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy