- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Wpisuję dla własnej pamięci
, przepis rodzinny.
Składniki:
0,5 średniej makreli wędzonej, oczyszczonej i pozbawionej ości
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula drobno posiekana
kilka kiszonych ogórków drobno posiekanych
1 łyżka musztardy (ja daję sarepską)
1 łyżka gęstego majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę osolić i odstawić na chwilę, aż puści sok. W tym czasie wrzucić do miski makrelę, rozdrobnione widelcem jajka, ogórki, musztardę, majonez, a na koniec cebulę. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba dodać ogórków kiszonych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości
. Pyszne na ciemnym żytnim chlebie. Można ułatwić sobie pracę i wszystko wrzucić do malaksera, ale smaczniejsza jest wersja "ręczna", gruboziarnista

Składniki:
0,5 średniej makreli wędzonej, oczyszczonej i pozbawionej ości
1 - 2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula drobno posiekana
kilka kiszonych ogórków drobno posiekanych
1 łyżka musztardy (ja daję sarepską)
1 łyżka gęstego majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę osolić i odstawić na chwilę, aż puści sok. W tym czasie wrzucić do miski makrelę, rozdrobnione widelcem jajka, ogórki, musztardę, majonez, a na koniec cebulę. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba dodać ogórków kiszonych. Celowo nie podaję ich ilości, bo każdy preferuje inną kwaśność, a ogórki zdarzają się w szerokiej gamie wielkości

