- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Cały czas zastanawiam się, czy przepis jest na pewno do końca włoski, czy też Jamie Oliver po swojemu zinterpretował klasyczną peperonatę. Skłaniam się jednak ku tej interpretacji głównie ze względu na dodatek mleczny, ale może tak też będzie po włosku?
Źródło przepisu tu: http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-r...asta-peperonata
Zrobiłam to danie z połowy podanej porcji wczoraj na obiad. Wyszło bardzo smaczne, papryka dzięki długiemu duszeniu zyskuje bardzo na smaku, szczególnie ta nasza najpopularniejsza zwykła papryka, nie grzesząca jednak jakością, jeśli chodzi o smak i zapach. Polecam jednak pokroić ją nie na paski ale w kawałki bardziej prostokątne, wtedy kształt będzie lepiej zachowany. Nie dusiłam jej tez aż tak długo jak w przepisie oryginalnym, czyli razem ponad 35 minut bo rozpadłaby się wtedy kompletnie, więc skróciłam czas do ok. 20 minut. Zamiast mascarpone użyłam gęstej wiejskiej śmietany, która spisała się tu bardzo dobrze i w zasadzie wcale jej nie czuć w smaku, dodaje tylko wilgoci i sprawia, że sos robi się kremowy. Nie użyłam też natki pietruszki, której nienawidzę
Zastąpiłam ją świeżym tymiankiem, który sprawdził się idealnie, szkoda tylko, że słabe światło oraz słaby sprzęt zdjęciowy niemal całkowicie 'zjadły' go na zdjęciu.
Polecam bardzo, bo danie jest łatwe, szybkie, chyba niedrogie, bardzo smaczne i bardzo słoneczne
Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone papryki pozbawione nasion i pokrojone
- 2 żółte papryki j.w.
- oliwa e.v.
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 czerwone cebule cienko pokrojone (użyłam białej)
- 2 ząbki czosnku obrane i starte
- 2 garści posiekanej natki pietruszki, łodyżki zachować
- 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego (użyłam balsamicznego)
- 2 garści Parmezanu startego (użyłam Grana Padano)
- 2 czubate łyżki mascarpone lub creme fraiche (użyłam gęstej wiejskiej śmietany)
- 455 g makaronu rigatoni, penne lub spaghetti (użyłam rigatoni)
Paprykę wrzucić na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać sól i pieprz, nakryć pokrywką i dusić ok. 15 minut na najmniejszym ogniu, aż zmięknie. Nie mieszać bez potrzeby. Dodać cebulę i dusić dalej 20 minut (dusiłam 10 minut), dodać czosnek i łodyżki pietruszki, i smażyć mieszając ok. 3 minuty. Dodać ocet, wymieszać, dodać połowę parmezanu i mascarpone, wymieszać i utrzymywać na minimalnym ogniu podczas gotowania makaronu.
Makaron ugotować w międzyczasie, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszać makaron z sosem dodając trochę wody z gotowania oraz trochę oliwy, żeby uzyskać kremowy sos. Jamie poleca mieszać to w podgrzanej wazie, ja mieszam na patelni jednocześnie podgrzewając wszystko razem. Podzielić na porcje, podawać posypane resztą parmezanu.
Źródło przepisu tu: http://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-r...asta-peperonata
Zrobiłam to danie z połowy podanej porcji wczoraj na obiad. Wyszło bardzo smaczne, papryka dzięki długiemu duszeniu zyskuje bardzo na smaku, szczególnie ta nasza najpopularniejsza zwykła papryka, nie grzesząca jednak jakością, jeśli chodzi o smak i zapach. Polecam jednak pokroić ją nie na paski ale w kawałki bardziej prostokątne, wtedy kształt będzie lepiej zachowany. Nie dusiłam jej tez aż tak długo jak w przepisie oryginalnym, czyli razem ponad 35 minut bo rozpadłaby się wtedy kompletnie, więc skróciłam czas do ok. 20 minut. Zamiast mascarpone użyłam gęstej wiejskiej śmietany, która spisała się tu bardzo dobrze i w zasadzie wcale jej nie czuć w smaku, dodaje tylko wilgoci i sprawia, że sos robi się kremowy. Nie użyłam też natki pietruszki, której nienawidzę

Polecam bardzo, bo danie jest łatwe, szybkie, chyba niedrogie, bardzo smaczne i bardzo słoneczne

Składniki na 4 porcje:
- 2 czerwone papryki pozbawione nasion i pokrojone
- 2 żółte papryki j.w.
- oliwa e.v.
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 2 czerwone cebule cienko pokrojone (użyłam białej)
- 2 ząbki czosnku obrane i starte
- 2 garści posiekanej natki pietruszki, łodyżki zachować
- 2 łyżki czerwonego octu winnego lub balsamicznego (użyłam balsamicznego)
- 2 garści Parmezanu startego (użyłam Grana Padano)
- 2 czubate łyżki mascarpone lub creme fraiche (użyłam gęstej wiejskiej śmietany)
- 455 g makaronu rigatoni, penne lub spaghetti (użyłam rigatoni)
Paprykę wrzucić na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać sól i pieprz, nakryć pokrywką i dusić ok. 15 minut na najmniejszym ogniu, aż zmięknie. Nie mieszać bez potrzeby. Dodać cebulę i dusić dalej 20 minut (dusiłam 10 minut), dodać czosnek i łodyżki pietruszki, i smażyć mieszając ok. 3 minuty. Dodać ocet, wymieszać, dodać połowę parmezanu i mascarpone, wymieszać i utrzymywać na minimalnym ogniu podczas gotowania makaronu.
Makaron ugotować w międzyczasie, odcedzić zachowując trochę wody z gotowania. Wymieszać makaron z sosem dodając trochę wody z gotowania oraz trochę oliwy, żeby uzyskać kremowy sos. Jamie poleca mieszać to w podgrzanej wazie, ja mieszam na patelni jednocześnie podgrzewając wszystko razem. Podzielić na porcje, podawać posypane resztą parmezanu.
