Pasta pomidorowo-warzywna o smaku curry z żel-fixem

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
W sumie ok 1,3 kg warzyw:
* 2 młode cukinie ze skórką
* 2 spore marchewki
* 2 duże cebule
* 2 papryki
* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek oleju
* 10 łyżek octu 6%
* 2 torebki żel-fixu (2:1)
* płaska łyżka mielonego chili
* 2 płaskie łyżki vegety
* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)
* 10 czubatych łyżek cukru
* 1,5 litra wody

Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.
Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.
Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.
Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.

Uwaga!!!

Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.


Pasta ta pysznie smakuje na kanapce z plastrem białego sera lub na połówkach jajek na twardo.
Można nią smarować wędliny lub mięsa (ryby) z grilla, świetna do frytek.
 

Załączniki

  • P7230453.JPG
    P7230453.JPG
    38 KB · Wyświetleń: 0
  • P7230458.JPG
    P7230458.JPG
    50.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P7230461.JPG
    P7230461.JPG
    57 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Zrobiłam tym razem z połowy podanych powyżej składników - wyszło mi 5 słoiczków po koncentracie pomidorowym (ok. 200 ml każdy) i jeden słoik po dżemie (350 ml) + mały pojemniczek na degustację
icon_smile.gif
 

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
KAROTKA @ 23 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=877022W sumie ok 1,3 kg warzyw:
* 2 młode cukinie ze skórką
* 2 spore marchewki
* 2 duże cebule
* 2 papryki
* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek oleju
* 10 łyżek octu 6%
* 23 torebki żel-fixu (2:1)[color="#FF0000"][/color]
Karotko, to chyba pomyłka z tymi 23 torebkami??
gruebel_2.gif
Wuglada ta pasta smakowicie, ale 23...?
icon_eek.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Raczej 2/3
icon_razz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
rofl.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Sorki, sorki
ugly_08.gif

Byłam kilka dni w Beskidach i, niestety, bez internetu...

Coś mi się za dużo naklikało...
icon_wink.gif

Oczywiście 2 torebki - nie mam zielonego pojęcia, skąd ta trójka obok...
dontknow.gif

Jak chcę coś szybko zanotować, to czasami tak się to właśnie kończy...
icon_redface.gif


A swoją drogą, to BARDZO tanie byłyby to przetwory, gdyby trzeba było 23 torebki kupić - nawet hurtowo troszkę drogo...
zwinker2.gif


Dzięki za wyłapanie błędu - już poprawiam.

 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nosz
ugly_08.gif

icon_wink.gif


A nie za duzo 2 torebki
gruebel_2.gif
Ja na caly gar wisni dawalam 2 albo 3 i tężało w oczach a tu praktycznie mniej chyba warzyw wyjdzie
gruebel_2.gif

No ale moge sie mylic
icon_mrgreen.gif
 

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
O żesz ... Dałabym sobie łapę odrąbać, że 2/3, a tu masz ...
denknach.gif
Warzyw jest nieco ponad kilo, jak pisze Karotka, a na żel-fixie piszą, że 1 torebka na kilo. CYTATSos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.
Żeby tylko nie trzeba było rąbać siekierą
icon_mrgreen.gif
Ryzyk-fizyk, robię w weekend, bo mi Karotka smaka narobiła ...
icon_biggrin.gif
 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Bellefleur @ 29 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878788O żesz ... Dałabym sobie łapę odrąbać, że 2/3, a tu masz ...
denknach.gif
Warzyw jest nieco ponad kilo, jak pisze Karotka, a na żel-fixie piszą, że 1 torebka na kilo. Żeby tylko nie trzeba było rąbać siekierą
icon_mrgreen.gif
Ryzyk-fizyk, robię w weekend, bo mi Karotka smaka narobiła ...
icon_biggrin.gif
Warzyw, co prawda, jest stosunkowo niewiele, ale dolewam jeszcze 1,5 litra wody
icon_exclaim.gif

Dlatego dwie torebki żel-fixu użyłam.

Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg !
Inaczej będzie tak, jak u mnie - skojarzyłam, że będę je pasteryzować i na wszelki wypadek zostawiłam nieco wolnego miejsca (żeby mi w garze nie kipiały) - efekt jest taki, że po zastygnięciu i odwróceniu nakrętką do góry na dole zostało puste miejsce, bo pasta zastyga mocno i nie przelewa się
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bellefleur

Member
Cze 8, 2009
99
0
0
Czaiłam, się, czaiłam, no i popełniłam w końcu, ale z połowy ilości wszystkiego, a spornego żel-fixu dałam 1 opakowanie.
icon_biggrin.gif
Wyszlo pychotka, o konsystencji ketchupu, już mi "zniknął" jeden słoik w niewyjaśnoionych okolicznościach ...
fiesgrins.gif
Dziekuję za przepisik, Karotko!
cvety.gif


 

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ależ bardzo proszę - na zdrówko
icon_biggrin.gif


Teraz właśnie łapy mnie swędzą, żeby zabrać się za jakiś keczup i myślałam też o tym, żeby właśnie zmniejszyć ilość żel-fixu, bo przecież nie każdy lubi taką właśnie "ciężką" konsystencję...
A moi panowie (mąż i syn) litrami spożywają keczup, więc chyba się zabiorę...
icon_wink.gif

Zwłaszcza, ze małe słoiczki mam pod ręką
icon_smile.gif


Ale tym razem muszę poeksperymentować ze smakami...
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy