Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pasta pomidorowo-warzywna o smaku curry z żel-fixem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 877022" data-attributes="member: 4167"><p>W sumie ok 1,3 kg warzyw:</p><p>* 2 młode cukinie ze skórką</p><p>* 2 spore marchewki</p><p>* 2 duże cebule</p><p>* 2 papryki</p><p>* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego</p><p>* 6 łyżek oleju</p><p>* 10 łyżek octu 6% </p><p>* <u>2 torebki żel-fixu</u> (2:1)</p><p>* płaska łyżka mielonego chili</p><p>* 2 płaskie łyżki vegety</p><p>* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)</p><p>* 10 czubatych łyżek cukru</p><p>* 1,5 litra wody</p><p></p><p>Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.</p><p>Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili. </p><p>Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.</p><p>Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.</p><p></p><p>Uwaga!!! </p><p></p><p>Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.</p><p></p><p></p><p>Pasta ta pysznie smakuje na kanapce z plastrem białego sera lub na połówkach jajek na twardo.</p><p>Można nią smarować wędliny lub mięsa (ryby) z grilla, świetna do frytek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 877022, member: 4167"] W sumie ok 1,3 kg warzyw: * 2 młode cukinie ze skórką * 2 spore marchewki * 2 duże cebule * 2 papryki * 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego * 6 łyżek oleju * 10 łyżek octu 6% * [U]2 torebki żel-fixu[/U] (2:1) * płaska łyżka mielonego chili * 2 płaskie łyżki vegety * torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej) * 10 czubatych łyżek cukru * 1,5 litra wody Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane. Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili. Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia. Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup. Uwaga!!! Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra. Pasta ta pysznie smakuje na kanapce z plastrem białego sera lub na połówkach jajek na twardo. Można nią smarować wędliny lub mięsa (ryby) z grilla, świetna do frytek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Pasta pomidorowo-warzywna o smaku curry z żel-fixem
Top
Bottom