- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na podstawie Lecker.de.
250 g dowolnego makaronu, np. rurki lub świderki
1 duża cebula
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
1/2 cukinii
1 mały brokuł
1 puszka pomidorow bez skórki
1 puszka białej fasoli (425 ml)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ew. chillli dla wielbicieli pikantnych smaków
ew. parmezan do posypania
olej do smażenia
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
2. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
Brokuła myjemy, kroimy na małe różyczki, blanszujemy.
Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną, posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę papryką i pokrojona w pólplastry cukinią. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła. Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki. Dodajemy obrany, posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Całość dusimy razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chilli.
3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany parmezanem.

250 g dowolnego makaronu, np. rurki lub świderki
1 duża cebula
1 czerwona papryka
250 g pieczarek
1/2 cukinii
1 mały brokuł
1 puszka pomidorow bez skórki
1 puszka białej fasoli (425 ml)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
ew. chillli dla wielbicieli pikantnych smaków
ew. parmezan do posypania
olej do smażenia
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
2. Gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sos.
Brokuła myjemy, kroimy na małe różyczki, blanszujemy.
Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju obraną, posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kostkę papryką i pokrojona w pólplastry cukinią. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki.
Gdy pieczarki się podsmażą, dodajemy wcześniej przygotowanego brokuła. Wlewamy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki. Dodajemy obrany, posiekany drobno czosnek oraz bazylię. Całość dusimy razem ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy sos do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ew. chilli.
3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Podajemy posypany parmezanem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: