Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z bakłażanów z granatami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1547492" data-attributes="member: 13254"><p>Ostatnio to mój numer jeden, jeśli chodzi o pasty z bakłażanów. Przepis pochodzi z książki &quot;Plenty&quot; Yotama Ottolenghi.</p><p></p><p>1 duży bakłażan</p><p>70 g tahini</p><p>60 ml wody (pomijam)</p><p>2 łyżeczki syropu z granatów</p><p>1 łyżka soku z cytryny (daję więcej)</p><p>1 ząbek czosnku, zgnieciony</p><p>3 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>3 małe ogórki (180 g)</p><p>90 g pomidorków koktajlowych</p><p>pestki z 1/2 owocu granatu</p><p>kapka oliwy</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Bakłażana naciąć w kilku miejscach i upiec pod górną grzałką (piekę przez około godzinę, w 200 stopniach, w międzyczasie obracam). Skórka ma się przypalić i popękać, a miąższ powinien być całkiem miękki. Inna metoda to upieczenie bakłażana na kuchence gazowej, wtedy dookoła palnika trzeba ułożyć folię aluminiową. Mnie akurat wersja z gazu nie smakowała, bakłażan dziwnego zapachu nabrał. Może nieumiejętnie to zrobiłam.</p><p>Upieczonego bakłażana przestudzić, obrać ze skórki, miąższ wrzucić do durszlaka na jakieś pół godziny (pomijam ten etap, jakoś nie miałam nadmiaru soku). Miąższ posiekać, wrzucic do miski, dodać tahini, wodę, syrop z granatów, sok z cytryny, natkę, czosnek, nieco soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i ewentualnie doprawić cytryną, syropem z granatów, czy czosnkiem. Mnie jest zawsze za mało cytryny. </p><p>Dodać pokrojone w kostkę ogórki (u mnie drobną) i przepołowione pomidorki (też wolę drobniej pokrojone).</p><p></p><p>Ozdobić pestkami granatu i odrobiną oliwy. Ja wszystko mieszam, więc wychodzi mi danie mało dekoracyjne, za to doskonale się sprawdza jako pasta do chleba.</p><p></p><p></p><p></p><p>Edit: to trzeba świeżo robione, bo ogórki i pomidory puszczają sok i całość robi się nieapetyczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1547492, member: 13254"] Ostatnio to mój numer jeden, jeśli chodzi o pasty z bakłażanów. Przepis pochodzi z książki "Plenty" Yotama Ottolenghi. 1 duży bakłażan 70 g tahini 60 ml wody (pomijam) 2 łyżeczki syropu z granatów 1 łyżka soku z cytryny (daję więcej) 1 ząbek czosnku, zgnieciony 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 małe ogórki (180 g) 90 g pomidorków koktajlowych pestki z 1/2 owocu granatu kapka oliwy sól, pieprz Bakłażana naciąć w kilku miejscach i upiec pod górną grzałką (piekę przez około godzinę, w 200 stopniach, w międzyczasie obracam). Skórka ma się przypalić i popękać, a miąższ powinien być całkiem miękki. Inna metoda to upieczenie bakłażana na kuchence gazowej, wtedy dookoła palnika trzeba ułożyć folię aluminiową. Mnie akurat wersja z gazu nie smakowała, bakłażan dziwnego zapachu nabrał. Może nieumiejętnie to zrobiłam. Upieczonego bakłażana przestudzić, obrać ze skórki, miąższ wrzucić do durszlaka na jakieś pół godziny (pomijam ten etap, jakoś nie miałam nadmiaru soku). Miąższ posiekać, wrzucic do miski, dodać tahini, wodę, syrop z granatów, sok z cytryny, natkę, czosnek, nieco soli i pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać i ewentualnie doprawić cytryną, syropem z granatów, czy czosnkiem. Mnie jest zawsze za mało cytryny. Dodać pokrojone w kostkę ogórki (u mnie drobną) i przepołowione pomidorki (też wolę drobniej pokrojone). Ozdobić pestkami granatu i odrobiną oliwy. Ja wszystko mieszam, więc wychodzi mi danie mało dekoracyjne, za to doskonale się sprawdza jako pasta do chleba. Edit: to trzeba świeżo robione, bo ogórki i pomidory puszczają sok i całość robi się nieapetyczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z bakłażanów z granatami
Top
Bottom