Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z buraków i orzechów włoskich
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1498000" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis z książki &quot;River Cottage Veg Every Day!&quot; Hugh Fearnley-Whittingstalla. W nawiasach podaję moje modyfikacje.</p><p></p><p>[ATTACH=full]87233[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Pasta z buraków i orzechów włoskich</strong></p><p></p><p>50 g orzechów włoskich</p><p>1 łyżka kuminu w ziarnach (użyłam mielonego, jakieś 2/3 łyżeczki)</p><p>15 g czerstwego chleba bez skórki, porwanego na kawałki (pominęłam)</p><p>200 g gotowanych buraków (użyłam pieczonych)</p><p>1 łyżka tahini lub gładkiego masła orzechowego (zrobiłam z tahini)</p><p>1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>odrobina oleju rzepakowego lub oliwy </p><p>sól i świeżo mielony pieprz</p><p></p><p>Orzechy podpiec w piecu w 180oC, przez jakieś 5-7 minut (ja uprażyłam na patelni). Wystudzić. </p><p>Rozgrzać suchą patelnię i prażyć na niej ziarna kuminu aż zaczną ciemnieć i pachnieć. Powinno to zająć nie więcej niż minutę. Jeszcze ciepłe zemleć albo utrzeć w moździerzu (jak wspomniałam, użyłam mielonego kuminu, więc go nie prażyłam)</p><p>Orzechy i chleb wrzucić do blendera albo malaksera i drobno posiekać. Dodać do masy pokrojone w kostkę buraki i tahini, większość czosnku i kuminu, sok z połowy cytryny, trochę soli i pieprzu i dalej siekać. Ma z tego wyjść gęsta pasta. Spróbować i ewentualnie dodać resztę czosnku, soku z cytryny i kuminu.</p><p>Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Podawać w temperaturze pokojowej.</p><p>Pyszne! Jeśli komuś smakowała muhammara, to to też powinno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1498000, member: 13254"] Przepis z książki "River Cottage Veg Every Day!" Hugh Fearnley-Whittingstalla. W nawiasach podaję moje modyfikacje. [ATTACH=full]87233[/ATTACH] [B]Pasta z buraków i orzechów włoskich[/B] 50 g orzechów włoskich 1 łyżka kuminu w ziarnach (użyłam mielonego, jakieś 2/3 łyżeczki) 15 g czerstwego chleba bez skórki, porwanego na kawałki (pominęłam) 200 g gotowanych buraków (użyłam pieczonych) 1 łyżka tahini lub gładkiego masła orzechowego (zrobiłam z tahini) 1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony sok z 1 cytryny odrobina oleju rzepakowego lub oliwy sól i świeżo mielony pieprz Orzechy podpiec w piecu w 180oC, przez jakieś 5-7 minut (ja uprażyłam na patelni). Wystudzić. Rozgrzać suchą patelnię i prażyć na niej ziarna kuminu aż zaczną ciemnieć i pachnieć. Powinno to zająć nie więcej niż minutę. Jeszcze ciepłe zemleć albo utrzeć w moździerzu (jak wspomniałam, użyłam mielonego kuminu, więc go nie prażyłam) Orzechy i chleb wrzucić do blendera albo malaksera i drobno posiekać. Dodać do masy pokrojone w kostkę buraki i tahini, większość czosnku i kuminu, sok z połowy cytryny, trochę soli i pieprzu i dalej siekać. Ma z tego wyjść gęsta pasta. Spróbować i ewentualnie dodać resztę czosnku, soku z cytryny i kuminu. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Podawać w temperaturze pokojowej. Pyszne! Jeśli komuś smakowała muhammara, to to też powinno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z buraków i orzechów włoskich
Bottom