- Sty 14, 2022
- 771
- 1,004
- 93
Składniki:
puszka ciecierzycy (niestety żeby pasta była gładka, trzeba obrać ze skórek
, na szczęście idzie to szybko)
100g prawdziwej greckiej fety (zostawić mini kawałeczek do dekoracji)
spora garść młodych listków szpinaku (zostawić kilka do dekoracji)
2-3 gałązki natki pietruszki (bez łodyżek)
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
mała zielona ostra papryczka z zalewy (albo kawałek, zależnie od tolerancji na ostre smaki
)
łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
łyżka gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżek dobrej oliwy z oliwek + trochę do dekoracji
ew. kilka łyżek lodowatej wody
sól, pieprz, kumin
Do dekoracji: pokrojone oliwki, suszone pomidory, listki szpinaku, pokruszona feta, oliwa, płatki chili, sezam/czarnuszka/za’atar
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz tych, którymi będziemy dekorować
) umieścić w garnku i zmiksować na gładko ręcznym blenderem (żyrafą) dodając ewentualnie ostrożnie lodowatą wodę, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Doprawić do smaku jeszcze ewentualnie solą (mimo dodatku fety zawsze dodaję trochę soli) i dodatkowym sokiem z cytryny.
Udekorować albo i nie
Jak kto lubi.
puszka ciecierzycy (niestety żeby pasta była gładka, trzeba obrać ze skórek

100g prawdziwej greckiej fety (zostawić mini kawałeczek do dekoracji)
spora garść młodych listków szpinaku (zostawić kilka do dekoracji)
2-3 gałązki natki pietruszki (bez łodyżek)
mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
mała zielona ostra papryczka z zalewy (albo kawałek, zależnie od tolerancji na ostre smaki

łyżeczka masła orzechowego (u mnie z nerkowców)
łyżka gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki soku z cytryny
ok. 4 łyżek dobrej oliwy z oliwek + trochę do dekoracji
ew. kilka łyżek lodowatej wody
sól, pieprz, kumin
Do dekoracji: pokrojone oliwki, suszone pomidory, listki szpinaku, pokruszona feta, oliwa, płatki chili, sezam/czarnuszka/za’atar
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz tych, którymi będziemy dekorować

Doprawić do smaku jeszcze ewentualnie solą (mimo dodatku fety zawsze dodaję trochę soli) i dodatkowym sokiem z cytryny.
Udekorować albo i nie
