Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z czerwonej papryki i orzechów włoskich
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1455482" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis zaczerpnięty z książeczki Anne Wilson &quot;Meze. Kuchnia śródziemniomorska&quot;. Wydaje mi się, że nie mamy na forum przepisu na to pyszne danie.</p><p></p><p></p><p>1 czerwona papryka</p><p>1 cebula (u mnie czerwona)</p><p>1 ząbek czosnku </p><p>1/2 łyżeczki chilli w proszku</p><p>1/2 szklanki orzechów włoskich</p><p>oliwa</p><p></p><p>Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry w nagrzanym piekarniku i piec pod górną grzałką aż na skórce zaczną pojawiać się pęcherze (ja piekłam całą w 220 stopniach, co kilka minut ją obracając). Po ostudzeniu obrać ze skórki. Dobrze jest wrzucić ją na sito, żeby pozbyć się nadmiaru soku.</p><p></p><p>Na patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć aż będą miękkie. Dodać 1/2 łyżeczki chilli (dałam ciut mniej).</p><p></p><p>Orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać paprykę i smażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu z czerwonego wina (dałam balsamiczny) i 1/4 łyżeczki soli. Rozdrobnić na prawie gładką masę. </p><p></p><p>Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni, ja zjadłam znacznie szybciej. Świetna do chleba. Wychodzi tego około 250 ml.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1455482, member: 13254"] Przepis zaczerpnięty z książeczki Anne Wilson "Meze. Kuchnia śródziemniomorska". Wydaje mi się, że nie mamy na forum przepisu na to pyszne danie. 1 czerwona papryka 1 cebula (u mnie czerwona) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1/2 szklanki orzechów włoskich oliwa Paprykę podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry w nagrzanym piekarniku i piec pod górną grzałką aż na skórce zaczną pojawiać się pęcherze (ja piekłam całą w 220 stopniach, co kilka minut ją obracając). Po ostudzeniu obrać ze skórki. Dobrze jest wrzucić ją na sito, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Na patelni podgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć aż będą miękkie. Dodać 1/2 łyżeczki chilli (dałam ciut mniej). Orzechy rozdrobnić w malakserze, dodać paprykę i smażoną cebulę z czosnkiem, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki octu z czerwonego wina (dałam balsamiczny) i 1/4 łyżeczki soli. Rozdrobnić na prawie gładką masę. Pastę można przechowywać w lodówce do 5 dni, ja zjadłam znacznie szybciej. Świetna do chleba. Wychodzi tego około 250 ml. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Pasta z czerwonej papryki i orzechów włoskich
Top
Bottom